Přihlásit

Kořistí nimrodů byli zajíci a bažanti (Slovácký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Pouze u dvou myslivců v Polešovicích policisté při dechové zkoušce na alkohol zjistili, že byla pozitivní, takže jim účast na lovu zakázali.
První letošní hony na drobnou zvěř pernatou a srstnatou měly ve dvaceti mysliveckých sdruženích na Slovácku všechno, co se k této myslivecké události sluší a patří. Měl ho i společný lov na zajíce a pestře zbarvené bažantí kohouty, na nějž se za kuropění vypravili členové mysliveckého sdružení (MS) Háj Velehrad, Modrá, jejich hosté v zelených kamizolách s flintami na ramenou, ale i honci.
Ještě než mohli natěšení příslušníci Hubertova cechu vyrazit na lov do honitby, zavítali mezi ně příslušníci z oddělení inspektorátu pro zbraně a střelivo uherskohradišťské policie. I ti měli spolu s myslivci na letošních podzimních honech svoji premiéru.
Zatímco vedoucí zmíněného oddělení Petr Kolář podrobil jednatřicet nimrodů-střelců z MS Háj dechové zkoušce na alkohol, jeho kolegyně Pavla Mašurová z oddělení služby pro zbraně a bezpečnostní materiál provedla u myslivců namátkovou kontrolu technického stavu zbraní a platnost dokladů k nim.
"U žádného z prověřovaných myslivců na Modré ani v sousedním Zlechově jsme nezjistili, že by požili alkohol. I jejich zbraně a doklady k nim měli v pořádku," potvrdili shodně policisté Kolář s Mašurovou. Poté už mohli myslivci ozdobeni brokovnicemi nastoupit s obnaženými hlavami k zahájení honu. Předseda MS Háj Jan Kašpařík a hospodář sdružení Miroslav Mazůrek kladli střelcům na srdce obezřetné zacházení se zbraněmi a dodržování mysliveckých pravidel při lovu. "Střílet budeme bažantí kohouty, zajíce, škodnou zákonem povolenou, kachny v leči kolem potoka Salaška a v lese Háj i zvěř černou," řekl při zahájení honu Mazůrek.
Stavy zajíců se v honitbě podle něj proti loňsku mírně zvýšily, přesto jsou ale stále nízké. "V průběhu dvou honů na drobnou zvěř ulovíme maximálně dvanáct zajíců, abychom si ověřili, jaký je jejich zdravotní stav," nechal se slyšet předseda sdružení Kašpařík.
Na výřadu, který byl poslední poctou ulovené zvěři, skončilo po pěti lečích deset ušáků a čtyřiadvacet bažantích kohoutů. "Povinností uživatele honitby je provést následující den po společném lovu dohledávku postřelené a nedohledané drobné zvěře," zdůraznil před sezonou honů referent státní správy myslivosti a rybářství Městského úřadu Uherské Hradiště Stanislav Křenek. I tuhle povinnost členové MS Háj v neděli splnili.
Po skončení sobotních honů mluvčí uherskohradišťské policie Aleš Mergental informoval, že kontrolám policistů se v okrese podrobily na dvě stovky myslivců. Pouze u dvou z nich, v Polešovicích, policisté při dechové zkoušce na alkohol zjistili, že byla pozitivní, takže jim účast na lovu zakázali.
"Abychom byli šíři honů v okrese schopni obsáhnout, zaměřili se na zmíněné kontroly nejen kolegové z oddělení inspektorátu pro zbraně a střelivo, ale také hlídky z obvodních oddělení," uvedl policejní mluvčí.

 

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.