Přihlásit

Pytlácký boss unikl vězení, vyhráno ale stále ještě nemá (Týdeník Klatovska)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Pohádkovou saň, které useknete hlavu a vyroste nová, tak trochu připomíná soud se soukromým podnikatelem Jiřím Macháčkem (33) z jižního Plzeňska. Vždy, když už by mohlo líčení skončit, se objeví nové okolnosti a soud musí být odročen. Macháček byl už letos na jaře klatovským soudem za to, že s dalšími pytláky a v některých případech i sám v roce 2007 střílel nebo kradl zvěř na Domažlicku a na Klatovsku, odsouzen ke třiceti měsícům vězení, krajský soud ale rozsudek zrušil s tím, že musí být vyslechnut důležitý svědek. Toho se konečně podařilo najít, ale ani po jeho výpovědi nemohl soudce Jaromír Veselý vynést konečný verdikt.

Ujížděli policii
Pytláky policisté dopadli v září 2007, když vezli na káře dva jeleny sika. Střelili je u Jivjan na Domažlicku poté, co je oslnili halogenovými světly. Macháček s Martinem Slámečkou se sice snažili zásahové jednotce ujet v Mitsubishi Pajero, ale i za pomoci střelby se je podařilo zastavit. Policisté pak u nich kromě dvou střelených kusů našli nelegálně drženou střelnou zbraň seskládanou z pušky Mauser 98 a samopalu vz. 58. U podnikatele v Lisově byl poté nalezen pořádný zbrojní arzenál, který také držel nelegálně. Šlo o dlouhé nebo krátké palné zbraně či jejich části a množství nábojů.

Měl jít "sedět"
Vloni v létě se Macháčka podařilo postavit před klatovský soud, který mu podle soudce Veselého prokázal, že v roce 2007 zastřelil na Domažlicku nelegálně drženými zbraněmi minimálně tucet zvířat. Šlo o jeleny, daňky, srnčí a černou zvěř, které usmrtil poté, co na ně s kumpány svítili vozidlem či přídavnými světly. Zároveň z obor u Svatého Jiří na Domažlicku a u Kamýku na Švihovsku odcizil po prostříhání pletiva pět muflonů, jednu muflonku a tři kusy daňčí zvěře. Celkově způsobil škodu blížící se 200 tisícům korunám. Za pytláctví, nedovolené ozbrojování a krádež potrestal letos v březnu soud Macháčka třicetiměsíčním nepodmíněným trestem, uložil mu trest propadnutí všech zbraní s výjimkou malorážky, která patřila někomu jinému, a zároveň mu dal pokutu 50 tisíc korun. "K výši trestu přispělo i to, že obžalovaný byl v minulosti již šestkrát soudně trestán," uvedl po vynesení rozsudku Veselý.

Další svědci
Krajský soud ale rozsudek zrušil a požadoval, aby byl u soudu vyslechnut důležitý svědek P. K., kterého se policii nedařilo opakovaně najít. Letos na podzim se ho konečně podařilo vypátrat a tento týden stanul před klatovským soudem. Do věci ale stejně příliš jasno nevnesl. Tvrdil sice, že Macháčkovi prodal daňky, které sám krátce před tím koupil (to by obžalovanému hrálo výrazně do karet), ale na místě to nebyl schopen doložit žádným důkazem. Soud mu proto nařídil dodat potřebné smlouvy a navíc pozval k příštímu líčení další dva svědky, kteří jsou podle P. K. schopni potvrdit jeho verzi, že k transakci s Macháčkem skutečně došlo. Pak už by rozsudek mohl zaznít.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.