Přihlásit

Sokolníci lovili na setkání kolem Drozdova (Berounský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Do lovecké chaty Mysliveckého sdružení Holý vrch Drozdov se sjelo přes deset dravců se svými pány - sokolníky z rokycanského sokolnického střediska.
A zcela jistě nelitovali, stejně jako početná korona doprovázející sokolníky se svými loveckými dravci. Všichni tak mohli obdivovat sokoly stěhovavé, rarohy velké i jejich křížence při lovech v dobře zazvěřené honitbě MS Holý vrch, která hospodaří na 1043 hektarech. O tuto krásnou honitbu, v níž převládá výskyt zvěře srnčí, černé i vysoké, se aktivně starají všichni členové sdružení, jehož zázemí je právě v dobře udržovaném areálu pod lesem.
Sokolnictví - umění lovu s dravými ptáky je známé již několik tisíciletí. Na našem území se s ním prokazatelně setkáváme v devátém století. Největší rozmach však zažívá ve středověku. Z první poloviny 13. století pochází latinský spis císaře Fridricha II. " O umění lovu s ptáky ". Lov s dravými ptáky byl záležitostí především šlechty a chovem sokolů i jejich výcvikem se zabývaly významné feudální dvory i církevní řády, které zakládaly sokolnické školy.
Vycvičený sokol představoval vzácný dar mimořádné hodnoty a byl často využíván k diplomatickým účelům.
Za účelem uchování tradic sokolnictví v Čechách byl v roce 1967 zřízen Klub sokolníků při Českomoravské myslivecké jednotě. V současné době má zhruba 500 členů sdružených ve dvaceti střediscích v různých koutech republiky. Podmínkou členství v klubu je dosažení věku 18 let, členství v ČMMJ a úspěšně složené sokolnické zkoušky. Zájemci o členství se na náročné zkoušky připravují pod vedením zkušených sokolníků.
Používání loveckých dravců v sokolnictví povoluje orgán státní správy myslivosti, jejich držení a chov pak orgány ochrany přírody. Pro sokolnictví se v současné době nejčastěji využívají - sokol stěhovavý, raroh velký, orel skalní, káně Harrisova a jestřáb lesní. Sokolníci lovecky využívají přes dvěstě dravců a další slouží k umělým odchovům. Ročně sokolníci odchovávají přes 350 mláďat nejrůznějších druhů dravců, z nichž je část vypuštěna do volné přírody. Bližší informace o činnosti Klubu sokolníků při ČMMJ lze získat na kvalitně spravovaných webových stránkách adresou www.sokolnictví.net Prestižní akcí Klubu sokolníků je každoroční mezinárodní setkání v Opočně pod Orlickými horami, provázené společnými lovy a ukázkami pro veřejnost.
V letošním roce se konalo již 42. setkání, které proběhlo v nedávné době / 8. až 10. října /.. I rokycanské sokolnické středisko zde mělo své zástupce, kteří tomuto zvláštními způsobu lovu propadli.
A co dodat na závěr. Pouze v superlativech bylo od všech zúčastněných hodnoceno letošní sokolnické setkání v Drozdově pořádané rokycanskými sokolníky.
Významnou měrou pro zdárný průběh přispělo především svým přátelským přijetím MS Holý vrch v Drozdově. Anám nezbývá, než-li doufat, že byla opět obnovena tradice pořádání sokolnického setkání v Drozdově na Berounsku.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.