Přihlásit

Divočák nebo srna, maso je ekologické a dietetické (Olomoucký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

"Zvěřina má z dietetického hlediska jedinečný poměr bílkovin, mastných kyselin a tuků. Je to velmi kvalitní přírodní produkt," uvedl Jiří Zbořil, jednatel olomouckého okresního mysliveckého spolku.
Poukázal například na to, že prase domácí je před porážkou vystaveno stresu a stresové hormony se vyplavují do svaloviny. "Zatímco srnec ráno vyjde na pastvu do svého přirozeného prostředí, a pokud je správně a správnou ranou uloven, tak nezaznamená, že byl uloven," popisoval Zbořil.
Oproti vepřovému je však zvěřina hůře cenově dostupná. I to je však podle myslivců relativní. "Samozřejmě v supermarketu dáte za balenou 250 i více korun za kilogram, ale pokud ji fyzická osoba koupí přímo od myslivce, který k tomu má atest, cenově se dostane úplně někam jinam," poznamenal jednatel okresního sdružení.
Jak se k čerstvé a odborníkem prohlédnuté zvěřině dostat? "Zájemce musí kontaktovat místní myslivecké sdružení. Například v Rakousku už je tento prodej zcela běžný, tam už nikdo na vesnici nejde pro zvěřinu do supermarketu. Dokonce mají své chladírny a zařízení na vakuování masa. My se k tomuchceme v krátké době také propracovat, jakmile to legislativa umožní," plánuje Zbořil.
Lovecká sezona je momentálně v plném proudu a myslivci na základě plánovaných odstřelů loví všechny druhy zvěře. "Co mám na talíři nejraději? To takto neumím říct. Zmíněný divočák, který ještě nemá tak typickou vůni zvěřiny, je dobrý jako guláš, se zelím, či jako řízek. Zaječina je výborná, z ní svíčková je jedinečná, je to velmi kvalitní maso. Také daňčí, ze kterého se dají nakrájet pěkné řízky, je měkké. Srnčí je delikatesní, ale také nadívaná divoká kachna nebo bažant," vzpomínal s tím, že zvěřinových kuchařek je celá řada.

 

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.