Přihlásit

Hygienici kontrolovali zvěřinu: jedna pokuta (Olomoucký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Zvěřinu v těchto dnech nabízí snad každá druhá restaurace. Odkud pochází maso, které zavoní hostům na talíři, a je po zdravotní stránce v pořádku? Hygienici a veterináři právě ukončili kontrolní tažení po restauracích v celém Olomouckém kraji. Vážnější nedostatky nezjistili a uložili pouze jednu pokutu.
"Provedli jsme celkem patnáct kontrol používání masa volně žijících zvířat k přípravě pokrmů. Na Šumpersku a Jesenicku jsme provedli dozor ve spolupráci s tamní veterinární správou," popisovala vedoucí oddělení hygieny výživy Krajské hygienické stanice v Olomouci Marie Procházková.
V restauracích pořádajících zvěřinové hody nenarazili kontroloři na závážnější problém. "Jen v jednom případě na Šumpersku jsme našli celá těla ulovené zvěře ještě v kůži. Do společného stravování přitom může být dodána pouze zvěřina ze zpracovatelského závodu, nebo by zvěř v restauraci mohli bourat, ale pouze v prostorách k tomu určených a odsouhlasených veterinární správou," uvedla Procházková.
Za přestupek dostal provozovatel pokutu tři tisíce korun s tím, že případ ještě prošetřuje veterinární správa. Zdraví strávníků ale podnikatel neohrozil. "Měl doklad o prohlídce masa provedené veterinářem. Šlo o kance a jelena," poznamenala Marie Procházková.
Podle jednoho z činovníků mysliveckého sdružení na Olomoucku nebylo výjimkou, že si hospodští nakoupili do mrazáku balenou zvěřinu ze supermarketu, která však na plotně nekončila. "Neoficiální mrazák někde stranou měli nacpaný masem přímo od myslivců za mnohem výhodnější cenu a to používali," uvedl myslivec, který si nepřál zveřejnit jméno.
Dále také tvrdí, že by však ani v tomto případě nemělo být ohroženo zdraví spotřebitelů. "V našich řadách jsou v regionu desítky proškolených osob, které ulovenou zvěř odborně prohlédnou, zda nevykazuje nějaké patologické změny. Bez toho ji neprodají," ujistil činovník sdružení z Olomoucka.
Že by na stole v hospodě skončilo maso od pytláka, o tom myslivci i hygienici pochybují. "Takový případ jsme nezjistili," uvedla Marie Procházková. Například na Olomoucku letos policie eviduje dva případy pytláctví. "Dá se říci, že jde o velmi latentní trestnou činnost. Všeobecně - nejčastěji se řeší případy pytláctví při rybolovu," sdělila policejní mluvčí Jitka Dolejšová.
Podle vedoucího oddělení hygieny Krajské veterinární správy v Olomouci Vratislava Šulce by se lidé měli mít na pozoru před nákupem zvěřiny někde pod rukou hlavně kvůli závažným onemocněním, která zvěř může na člověka přenést. "Týká se to i autem poražené zvěře," zdůraznil. Největší hrozbou je v případě divočáka svalovec stočený, trichinella. "Je to velmi nepříjemné onemocnění a v poslední fázi i smrtelné," uvedl Šulc. Stejně tak je nebezpečná tularemie přenášená zajíci.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.