Přihlásit

Lesy sponzorují soukromou sbírku trofejí (tyden.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Lovíte rádi exotickou zvěř? Založte si privátní muzeum a státní Lesy ČR vám na kratochvíli ještě přispějí půl milionem.

Státní podnik Lesy ČR loni poslal 450 tisíc korun Nadaci Muzeum Hostín. Prý na nové exponáty. "Smyslem projektu je výchova k ochraně životního prostředí," stojí v odůvodnění grantu.

Na první pohled ušlechtilé, bohulibé. Pokud by ovšem muzeum nesloužilo jako veřejnosti nepřístupná kolekce ulovených trofejí jednoho z nejvlivnějších mužů českého hokeje a současně spoluvlastníka úspěšné české firmy Mountfield. Jde tak o další ukázku naprosto nesmyslného a pochybného sponzoringu státních Lesů. Jak časopis TÝDEN a on-line deník TÝDEN.CZ nedávno upozornily, letos podnik poslal milionový grant společníkovi bývalé manželky Jiřího Paroubka Jaroslavu Syrovému, aby mohl uspořádat slavnostní koncert pro smetánku.

Ulovit a vystavit
"Chcete do muzea? To nejde, to je soukromé," odbývá reportéry TÝDNE správce areálu, v němž muzeum - alespoň podle obchodního rejstříku - sídlí. Na podobnou otázku zjevně není zvyklý: nikde žádná cedule, v turistických brožurách ani zmínka. A internet nabízí všehovšudy jeden odkaz, a to ještě ten o půlmilionové dotaci.

Muzeum, přesněji Nadace Muzeum Hostín, sídlí na konci vesnice v zrekonstruovaném stavení, které je posazené v oplocené oboře. Zvědavce vítá nevraživý štěkot tří statných psů, přes dvoumetrový plot je možné zahlédnout pouze štít s hlavou jelena. Kdo je vlastníkem domu a desítek tisíc metrů čtverečních okolních pozemků? Podle katastru nemovitostí manželé Schönovi - ti samí, jež stojí v čele nadace.

"Je mi líto," vysvětluje později v omluvném dopise Blanka Schönová, proč není možné "muzeum" navštívit. "Většina kompetentních lidí odjela na deset dní do Afriky. Shodou okolností za účelem zajištění rozšíření sbírkového fondu," píše.

Myslí tím svého manžela a hostínského podnikatele Jana Vozába. Oba sedí ve vedení nadace, oba jsou vášniví lovci. Miroslav Schön nadto stojí v čele několika soukromých firem. A třeba deník Sport jej loni zařadil mezi padesát nejmocnějších mužů českého hokeje.

Vycpaná osvěta
Schön a spol. za 450 tisíc korun - jde o jednu z nejvyšších částek, kterou Lesy loni darovaly - pořídil tři vycpaná zvířata: kozorožce sibiřského, argaliho Marka Pola a slona afrického. "Projekt byl vybrán jako jeden z nejzajímavějších v oblasti environmentální osvěty, vzdělávání a poradenství," obhajuje příspěvek na mrtvé exoty mluvčí Lesů Michal Kačena.

Manželka Miroslava Schöna reportéry do muzea nepustila, poslala pouze fotografie exponátů, které pořídili za peníze Lesů ČR.

Třebaže nejde o nijak závratnou částku, nevládní organizace upozorňují, že by s půl milionem korun dokázaly vytvořit mnohem prospěšnější projekty. "Za necelých 280 tisíc korun jsme připravili pro studenty středních škol desítky odborných přednášek, exkurzí v přírodě a laboratorních pokusů. Během roku aktivity využilo skoro tisíc mladých lidí a osmdesát učitelů z celé republiky," popisuje Zuzana Veverková z nevládního Institutu aplikované ekologie Daphne ČR jeden ze svých projektů. "Publicita projektu patří mezi základní povinnosti. Stejně tak v projektové žádosti už dopředu musí být uvedený odhad, kolik lidí z cílové skupiny bude projektem zasaženo," vysvětluje Veverková.

A kolik lidí bylo "zasaženo" projektem muzea v Hostíně? "Statistiku o návštěvnosti nemám, ale vzhledem k začátkům fungování nejsou čísla nijak omračující," odpovídá poněkud mlhavě Blanka Schönová.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.