Přihlásit

Myslivci: Ochrana ptáků omezí honitby (Sedmička)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Mezi jednačtyřiceti vyhlášenými ptačími oblastmi jsou dvě nové. Obě blokovalo ministerstvo zemědělství. Největší obavy z omezení mají hlubočtí rybáři, kteří zároveň používají některé lokality k mysliveckým honům. Jen u Dehtáře mají 513 hektarů honitby.
"Je paradoxní, že chránění ptáci přišli vlastně za našimi rybami," upozornil Vladimír Kaiser, ředitel Rybářství Hluboká. Naruší se rovnováha?
Zatímco rybáři si myslí, že ochrana nadiktovaná z Evropské unie naruší poměr mezi plevelnými a tržními rybami a způsobí přemnožení vodních ptáků, ochránci přírody jsou spokojení. Podle nich se v posledních letech zvyšuje neúměrně produkce ryb na úkor přirozené přírody. Co na to ale říkají myslivci?
"Určitě to omezí i činnost v honitbách," má obavy Kaiser. To samé si myslí i Jiří Řehounek ze sdružení pro záchranu přírody Calla. Na druhé straně mluvčí ministerstva zemědělství Jakub Kašpar velké změny nečeká. Detaily pravidel v nových ptačích oblastech přinese v nejbližších dnech Sbírka zákonů. Na rozdíl od hlubockých rybářů a myslivců ale menší myslivecká sdružení působící kolem ptačích oblastí z omezení strach nemají. Zajímají je jenom nové hranice, které se týkají i honiteb.
"Chráněnou zvěř stejně nestřílíme. Když jdeme na husy, dostaneme jich tak pět. Osobně jsem pro ptačí oblast," míní předseda mysliveckého sdružení ze Žabovřesk Robert Mach. Sdružení hospodaří právě kolem Dehtáře, který sousedí s rybníkem Posměch. Ten ale v ptačí oblasti není.
Starosta Žabovřesk Jan Tomášek tvrdí, že mnohem důležitější než spor o ochranu ptáků je manipulační řád na Dehtáři. Stále chybí. Je podle něj zásadní pro ochranu obce před povodněmi. Dehtář se navíc stal oblíbeným rekreačním místem. Na jeho okraji už vyrostlo na sto čtyřicet chat. Statut ptačí oblasti ale další stavby zakazuje, což místní obyvatelé vítají.
Surfaři jsou pohromou Podle myslivce ze Žabovřesk Františka Masaře jsou největší pohromou pro vodní ptáky surfaři s padáky. "Pokud někdo plaší ptáky, tak jsou to oni," řekl.
Dehtář má přitom už od roku 1992 stanovenou ochranu vodní plochy na dobu od července do října. Surfaře to ale nezajímá a policisté je nekontrolují. Rybník Dehtář a Českobudějovické rybníky, které spadají až k Dívčicím a zahrnují pod sebe i několik rybníků v Českém Vrbném, ministerstvo životního prostředí navrhlo pod evropskou ochranu v rámci projektu Natura 2000. Ptačími oblastmi už jsou rybníky na Třeboňsku, Hlubocké obory či prostor Boletice. Chrání se zde ptáci jako kvakoš noční, husa velká nebo rybák obecný

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.