Přihlásit

Radnice vypsala odměnu za zastřelení divočáka (Právo)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Zastupitelé se dohodli, že každý myslivec, jenž skolí na území obce divočáka, dostane na ruku jako odměnu pět set korun.
"Jsme už zoufalí, nevíme, co máme dělat, prasata jdou stále hlouběji do obce, už jsou i na sídlišti," popisuje situaci starosta Královského Poříčí Ivan Stefan (US-DEU).
"Odsouhlasili jsme, že každý myslivec, který divočáka zastřelí prokazatelně na našem území, dostane odměnu pět set korun," potvrdil starosta.
Škody, které divočáci obci způsobili, jdou podle něj do statisíců korun. Naposled vzalo za své poměrně nedávno postavené hřiště pro děti. Prasata je téměř kompletně rozryla a po dešti se herní plácek mění v oraniště plné bahna. Před časem prasata zničila trávníkové fotbalové hřiště i jeho oplocení.
Místní mluví o desítkách divočáků, kteří chodí v noci do obce za potravou jako procesí. "Prasata už před lidmi ztratila strach a nebojí se," poznamenal starosta s tím, že divočáci do Královského Poříčí míří z nedaleké honitby Sokolovské uhelné. "A ta s tím nic nedělá," dodal Stefan.
Myslivecký hospodář honitby Sokolovské uhelné Miroslav Pomichal Právu řekl, že myslivci prasata střílejí tak jako kdekoliv jinde. "Nemůžeme je ale vystřílet, jak si pan starosta představuje. A nemůžeme je v noci hlídat," uvedl Pomichal.
O tom, že divočáci chodí do obce, ví. "Není to ale problém pouze Královského Poříčí, potýká se s tím například Loket či lázeňské lesy v Karlových Varech," řekl Pomichal.
S odměnou pro střelce divočáka to ale nebude zřejmě jednoduché. Mimo honitbu a především v obcích mohou myslivci střílet pouze s povolením pro konkrétní osobu. "Je to totiž velmi nebezpečné, hlavně v noci, kdy může snadno dojít k neštěstí," vysvětlil Pomichal.
Prasata se do obcí stahují za potravou a jsou kvůli tomu schopna ujít i dvacet kilometrů. Navíc trasy za jídlem si dokonale pamatují. "Dědí je z generace na generaci," poznamenal Pomichal. Starosta už psal dopisy na odbory životního prostředí sokolovské radnice i krajského úřadu se žádostí o pomoc. "Zatím ale žádná nepřišla," uzavřel Stefan.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.