Přihlásit

Svatohubertská mše v Oseku (Nové Přerovsko)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Do roku 1918 obhospodařovalo myslivost panstvo Potštátské, které vysadilo bažanty u splavu a Lubeni. Bylo to již 90 let, kdy si v roce 1918 pan František Krampla pronajal pozemky od obce a také od ostatních vlastníků pozemků k provozování výkonu práva myslivosti.
V roce 1919 vznikl a začal fungovat v tehdejší době spolek střelců z Oseka nad Bečvou. Spolek byl založen na základě sousedské domluvy bez nějaké registrace, který vedl nájemce honitby. Jejich zakladatelé včetně pana Františka Kramply, jenž byl nájemcem honitby, byli pánové František Stejskal, Žour Josef, Caletka Jindřich, Vacula Josef, Ryšánek Josef, Caletka Alois, Panák Josef, Žour František, Palička Osvald, Kořínek Jan, Nevrla Bohuslav, Výstřela Leonard a Novotný Jan.
II. Svatohubertskou mší, která se konala dne 31. 10. 2009 v chrámu páně Povýšení sv. Kříže již sloužil pan farář Mgr. Pawel Bilinski - administrátor, vyvrcholily oslavy založení Myslivecké organizace v Oseku nad Bečvou. Před zahájením mše za slunečného, ale chladného počasí od 13.30 hod trubači VLS divize Lipník nad Bečvou předvedli ukázky skladeb ze svého repertoáru české lovecké hudby před vchodem do místního kostela na starém hřbitově.
Ve 14.00 byla slavnostní Svatohubertská mše zahájena trubači, kteří na mši hráli skladby stanoveného repertoáru opatřených krásnými texty Josefa Selementa. V kostele díky jeho akustice nádherně zněly z chóru melodie trubačů a zpěvy pěveckého sboru trubačů, čímž získala mše vysoce slavnostní charakter.

 

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.