Přihlásit

Mladým myslivcům z Hranic se říjen vydařil (Hranický týden)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

V sobotu 3. října se kroužek vydal na exkurzi do obory Jelenice společnosti Opavské lesní. V oboře je už čekali pan Vavrečka, oborník pan Heinz a lesník pan Drašák. Provedli děti celou oborou, vysvětlili a popsali vznik, historii i účel obory, nechali nahlédnout do účelových zařízení, ukázali dančí a černou zvěř.
Na závěr lesník Drašák předvedl dětem troubení jelena - vábení na volském rohu a dalších pomůckách. Věnovali se kroužku celý den a na závěr jej ještě pohostili. Jmenovaným zaměstnancům Opavské lesní je nutno alespoň touto cestou poděkovat za pěknou exkurzi, která byla navíc spojena ještě s pěkným podzimním dnem.
V sobotu 17. října se kroužek vydal autobusem do Bystřice pod Hostýnem a tam přestoupil na spoj na Hostýn. V 9.15 hodin započala na Hostýně Svatohubertská pouť. Nejdříve si kroužek vyslechl lovecké fanfáry, troubení trubačů OMS Přerov a doprovodný zpěv chorálu z Olomouce. Pak následoval průvod, v jehož čele byl nesen jelen. Průvodu se účastnil olomoucký biskup se svým kněžským doprovodem a Řád Černých myslivců. Průvod zakončovali řádoví myslivci a přátelé myslivosti. Potom následovala Svatohubertská mše.
Vše bylo neobyčejně poutavé a dětem to ukázalo myslivecké tradice spojené s hudebním zážitkem. I přes nepříznivé počasí byli účastníci neobyčejně spokojení.
Třetí úspěšný výlet se konal hned další sobotu 24. října. Kroužek se vydal třemi auty na Rýmařovsko. Jeli jsme přes Odry, Vítkov, Kružberskou přehradu, kde děti pozdravily Velké sedlo a Parizou, dále Slezskou Hartu, Bruntál a Rýmařov.
Pak jsme pokračovali přes Stránské, kde vedoucí v roce 1963 pracoval na polesí, do Jiříkova. V Jiříkově si děti prohlédly dřevěné sochy, zablbly si na některých a pokračovali jsme na hrad Sovinec. Na Sovinci si účastníci prohlédli hrad, seznámili se s historií hradu i místa, kde 30 let působila nynější lesnická škola Hranice.
Přesunuli jsme se do Valšovského dolu a Rešovským udolím (na povolení ČL Janovice u Rýmařova) se dopravili do přírodní rezervace Rešovské vodopády. Rešovské vodopády zaujaly děti snad nejvíce. Zpět jsme pak jeli přes Šternberk a Olomouc do Hranic. Tento výlet se opět velice vydařil i když nám nepřálo počasí.

 

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.