Přihlásit

Lidé v Česku ročně otráví tisíce ptáků (Právo)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Posledním případem je nález mrtvého orla skalního u bývalé hájenky nedaleko osady Tomice na Benešovsku, který už řeší policie. Ptáka, který je na seznamu zvláště chráněných živočichů, někdo otrávil karbofuranem, který je zakázán v celé EU.
Klást návnady a trávit zvířata je v Česku už nejméně 40 let nelegální. "Byla to orlice Gabča, kterou se podařilo najít díky vysílačce. Byla totiž vypuštěná před dvěma lety v rámci záchranného programu v Beskydech," řekl Právu ornitolog z České společnosti ornitologické Zdeněk Vermouzek, který se zabývá kriminalitou páchanou na ptactvu.
Otravu karbofuranem potvrdil Státní veterinární ústav. Podle ochránců přírody se tento zakázaný pesticid ilegálně přidává do návnady na škodnou. "Pachateli hrozí až roční vězení," uvedla mluvčí benešovské policie Zuzana Stránská.
Problém je v tom, že se pachatele těchto činů nedaří chytit a usvědčit. "Žádný travič ještě nebyl dostižen, takže se jich ani nemůžeme zeptat, proč to vlastně dělají. Nejspíš je to ale past na jiná zvířata, která škodí myslivcům, rybářům nebo chovatelům drobných zvířat. Nejspíš je líčí na lišky, kuny nebo vydry, nebo taky na vrány a straky. K obětem ale patří i vzácní dravci, kteří nepohrdnou nastraženou mršinou," uvedl Vermouzek. Podle něho se daří najít sotva pět procent otrávených ptáků, o nichž se ornitologové dozvědí. Některé druhy se přitom u nás počítají na desítky. "Hodně je třeba i mrtvých mořských orlů. Za poslední dva roky jich bylo nalezeno otrávených více než deset, přitom u nás má celá populace pouze 70 párů, takže je to obrovský zásah," upozornil Vermouzek.

Otrava se dává do vajec
Jedním ze způsobů návnady jsou otrávená vejce, což ohrožuje právě dravce. "Dravci mají malé potomstvo, takže ztráta byť jediného mláděte je významná. Bohužel je to nekontrolovatelný problém, který u nás začal ve větší míře před pěti lety, kdy fintu s otrávenými vajíčky poradili naším myslivcům jejich rakouští kolegové," dodal David Horal z Agentury ochrany přírody a krajiny, který neskrývá názor, že otrávené návnady jsou hlavně dílem myslivců a rybníkářů, jen výjimečně nějakého psychicky narušeného jedince.
"Zatímco ve státních lesích nemáme s návnadami problém, v okolních honitbách pořád přežívá tradice škodné a myslivci tak zřejmě otrávená vajíčka do revírů dávají," míní i ornitolog Moravského zemského muzea Miroslav Šebela.
Myslivci nařčení z kladení jedovatých nástrah odmítají. "Je to nesmysl, byli bychom sami proti sobě, protože bychom si vybili naše vlastní psy. Ty vypouštíme do lesa, aby dohledávali zvěř, a psi by jedovatou návnadu také mohli sežrat. Spíš si myslím, že by to mohli dělat nějací podnikatelé, co mají drůbeží farmy a chodí jim na kuřata nebo na kachny škodná, nebo poblíž farem, kde tráví třeba potkany, pták zaútočí na otráveného hlodavce," mínil myslivec ze sdružení v Ondřejově u Prahy Václav Pác.

Po celé republice
Otrávené vzácné ptáky nacházejí bohužel ochranáři po celé republice. "Časté případy otravy dravých ptáků včetně orlů skalních zaznamenáváme na Svitavsku a Orlickoústecku, v podhůří Orlických hor," uvedl Vladimír Lemberk, ornitolog Východočeského muzea v Pardubicích.
"Trávení ptáků je bohužel velmi rozšířeným jevem, i na jihu Čech se objevily případy otravy tak vzácných druhů, jako je například orel mořský. Tyto případy jsou nejkřiklavější, a proto se o nich nejvíce ví," sdělil Právu ornitolog Agentury ochrany přírody a krajiny v Českých Budějovicích Jiří Pikal. Na otravy menších ptáků lze přijít obtížněji. "Jde přitom o velký problém. Uhynulé ptáky sežerou další zvířata, mimo jiné i domácí, například psi a kočky. I u nich pak může dojít v důsledku otravy k úhynu," poznamenal Pikal.
"První případ otravy orla jsme zaznamenali na začátku roku mezi Ostravou a Opavou. Šlo o pár orlů. Pak jde o dravce a sovy, které se pohybují v okolí zemědělských usedlostí, kde se pravidelně tráví potkani," řekl šéf Stanice na záchranu ohrožených živočichů v Bartošovicích na Novojičínsku Petr Orel, podle kterého se orgány činné v trestním řízení k podobným případům staví laxně

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.