Přihlásit

Zásady hygieny při krmení zvířat (Zemědělec)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Požadavky týkající se krmiv mají zajistit, aby se k jejich výrobě používaly pouze vhodné krmné komponenty a další suroviny, které prošly kontrolou na nezávadnost. Hlavní odpovědnost za zdravotní nezávadnost potravin jako zboží denní potřeby spočívá na producentech krmiv na všech úsecích výroby. Nový právní rámec pro krmiva vychází ze stanoviska, že zdravotní nezávadnost potravin především živočišného původu má základy v hygienické nezávadnosti krmiv pro hospodářská zvířata.
Z pohledu správné chovatelské praxe lze tedy konstatovat, že ve vztahu k produkčním projevům, zdraví a fyziologickým potřebám zvířat lze označit výživu a krmení za limitující faktory, které výše uvedené fenomény zásadně ovlivňují. A to jak z pozitivního, tak i negativního hlediska.
Za prioritní je třeba považovat, že denní krmná dávka má zaručovat jak pokrytí fyziologické potřeby zvířat, tak požadované produkce. Svým složením nesmí ohrožovat zdraví zvířat a kvalitu živočišných produktů. Při jejím sestavování je nutné přihlížet k nejnovějším poznatkům z oblasti výživy zvířat a znalosti o dietetických vlastnostech a nutriční hodnotě krmiv.

Krmení spárkaté a pernaté zvěře
Krmení spárkaté a pernaté zvěře zahrnuje přikrmování zvěře v krmítkách i krmení zvěře v uzavřených chovech, například oborách, voliérách apod. Krmiva podávaná zvěři musí být zdravotně nezávadná, nesmí být nahnilá nebo zaplesnivělá a nesmí obsahovat zakázané látky a produkty (například odpady z čištění zrnin obsahující zvýšený podíl semen plevelů). Pokud jsou v chovu pernaté zvěře používány krmné směsi obsahující doplňkové látky ze skupiny antikokcidik, nesmí být tyto směsi ředěny jinými krmivy ani zkrmovány jiným druhům a kategoriím. Uzavřené chovy musí být vybaveny napájecím zařízením, které umožní všem zvířatům přístup k napájecí vodě. Pro spárkatou zvěř musí být vždy k dispozici dostatek krmné soli.
(Poznámka: Uvedené obecné zásady a principy jsou součástí nařízení Evropského parlamentu a Rady ES č. 183/2005, o hygieně krmiv.)

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.