Přihlásit

Vlčí hlídky chtějí bránit lovu šelem (Valašský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Ty mají zvířata v zimních měsících ochránit před pytláky a zmapovat místa, kde se šelmy nejčastěji vyskytují. Terén nyní pročesává přes sto třicet dobrovolníků. Hlídky sice vyrážejí do terénu v omezeném počtu během celého roku, jejich přítomnost je ale v beskydských lesích nejúčinnější v zimě, kdy zvířata zanechávají stopy ve sněhu či ve zmrzlém blátě.
"V terénu je pořád někdo. Nejvíce dobrovolníků ale vyráží do hor v sobotu a neděli," vysvětlil ekolog Miroslav Kutal, který hlídání šelem v horách už několik let připravuje a organizuje. Ilegální lov představuje vážnou překážku přežití vzácných šelem. Jen rysů zastřelili pytláci za posledních deset let na pět stovek. Přítomnost hlídek tak podle něj pomůže pytláky od střelby odradit.
"Za deset let existence vlčích hlídek strávili dobrovolníci v terénu přes patnáct set dnů a získali stovky nálezových dat o výskytu velkých šelem a dalších chráněných zvířat," vyčíslil ekolog.
Zájem o ochranu velkých šelem podle organizátorů z Hnutí Duha rok od roku roste. "Je to možná i tím, že se projekt hlídek v poslední době snažíme více zviditelnit. Medvědi, vlci a rysi jsou navíc velmi charismatická zvířata," vysvětlil na závěr Kutal.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.