Přihlásit

Myslivci připravují zvířatům v lese pestrý jídelníček (Žatecký a lounský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Myslivci se o lesní zvířata starají, stravu jim do krmelců přivážejí nejméně dvakrát týdně.
"Ve všední dny je času trochu méně, ale o víkendu jezdíme pokaždé, celou zimu," říká mi Martin Keil (28) z mysliveckého sdružení Selmice, který mě včera vzal na objížďku lesem s pytli plnými krmení do svého džípu. Všude ležel sníh, kola se do něj bořila, na nejprudší kopec v závěru cesty už nestačil ani terénní vůz a ke krmelci jsme museli dojít asi sto metrů pěšky.
"Za celou zimu vysypeme postupně zvířatům několik metráků krmiva. Zájem mají velký. Vidíte ty stopy? Tady tudy si pro potravu chodí," ukazuje mi brázdy ve sněhu od zvířecích tlap, vinoucí se od krmelce mezi stromy daleko do lesa.
Myslivci dávají zvěři různé pochutiny, seno, zrní, jablka. Zpočátku zimy také kaštany, ale ty už prý letos došly. Zvířata se i díky tomu mohou přes zimu udržovat v dobré kondici. Zvláště pokud napadne větší množství sněhu, neboť k potravě by se jinak dostávala jen velmi těžko.
Zrovna včera ráno napadalo deset patnáct čísel nového sněhu, v lese kromě nás nebylo ani živáčka. Ticho v zimní poetické krajině bylo milé a uklidňující. "Mám to tu prostě rád, procházky po lese, klid, péči o zvířata. Doma se starám i o včely. Láska k přírodě je mým koníčkem už od mých deseti let, naučil mě to dědeček i jeden místní hajný," vypráví Martin Keil.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.