Přihlásit

Tuhá zima odřízla zvěř od potravy (Vyškovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Hory sněhu zavalily lesy Jihomoravského kraje a ke všemu se na povrchu udělala ledová krusta. Pro zvěř žijící v lese přinesla hladové dny a taky jinou smrtelnou hrozbu.
Stačí, když ji hluční lidé vyplaší. "Sníh se zledovatělou vrstvou je zejména pro srnčí zvěř nejhorší terén. Těžko se dostane k potravě, a navíc si o zledovatělý škraloup odírá spárky," objasnil pracovník vyškovského odboru životního prostředí Pavel Smejkal.
Podle něj je nezbytné, aby se teď myslivci o zvěř ve svých honitbách opravdu dobře postarali. "Zvěř samozřejmě potřebuje kvalitní jadrné krmivo. Ale i zelenou složku, ke které se nyní jen těžko prohrabe," dodal Smejkal. Ten taky varuje zahrádkáře, aby zkontrolovali oplocení sadů a případně ochranu stromů. Hlavně zajíci se totiž v nouzi pustí do mladých dřevin.

Nutné přikrmování
Nelehkou situaci zvěře zmínil i Martin Zouhar ze Školního lesního podniku Křtiny na Blanensku. Přes obtížnou cestu závějemi ke krmelcům zvířata spolu s dalšími pracovníky podniku přikrmuje. "Hodně nepříjemný je ledový škraloup. Zvěř se do něj boří a může se o led vážně poranit," vysvětlil Zouhar.
Řešit se to podle jeho slov moc nedá. Myslivci i hajní proto zatím čekají, až led roztaje. "Snažíme se zvířata alespoň nerušit. Jenže současné počasí a zasněžený les lákají ven lidi, kteří na procházku berou psy," nastínil problém Zouhar. Zvěř pak podle něj stejně klid nemá a je v ohrožení. Podle Petra Schmuttermeiera z Okresního mysliveckého spolku Znojmo zvěř ohrožují i sportovci. "Kdo vyráží se sáňkami nebo na běžkách, zvířata taky zbytečně plaší. Lidé by je alespoň nyní měli nechat v klidu," podotkl myslivec.
Několikrát byl za poslední tři dny u krmelce ve Ždánickém lese i myslivec Marek Slanina z Bučovic na Vyškovsku. Brodil se několik set metrů silnými závějemi. "Máme ještě štěstí. Cesty nám prohrnuli naftaři, takže se dostaneme ke krmelci poměrně blízko. Jinde jsou na tom kolegové mnohem hůř," popsal Slanina. Potvrdil, že srnčí se teď k potravě nedostane a je zalezlá v ostružiní.
Před zimou se schovala i zvířata žijící v zoologických zahradách, která nejsou na současné počasí zvyklá. Z brněnské zoo zmizela z výběhu naprostá většina zvířat. "Do výběhů je nepouštíme. Musíme dbát na to, aby se nedostala ven na led, který je největší hrozbou," zdůvodnil přijatá opatření mluvčí brněnské zoo Pavel Hrazdíra.
Zahrada se tím snaží předejít další tragické události. Před týdnem totiž museli její pracovníci nechat utratit osmnáctiletého velbloudího samce Abdula, který si ve výběhu zlomil na ledě nohu.

Rybám hrozí otrava
Některá zvířata jsou naopak na mrazivé počasí a zledovatělou zem zvyklá. "Ve výbězích zůstaly například lamy nebo polární vlci," informoval Hrazdíra. Kvůli nízkým teplotám v posledních dnech zamrzly i rybníky a řeky na jižní Moravě. Spoustu práce tak v těchto dnech mají i rybáři. "Vyřezáváme otvory v ledu na rybnících a řekách, kde není tekoucí voda. Pod ledem totiž vzniká jedovatý plyn metan," sdělil předseda Moravského rybářského svazu Lednice na Břeclavsku Antonín Vágner.
Pro záchranu ryb jsou proto podle něj dýchací otvory nezbytné. "Kdyby plyn z vody skrze otvory neunikal, ryby by se otrávily," vysvětlil Vágner.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.