Přihlásit

Ornitologové sčítají vodní ptáky (Prostějovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Při pozorování kachen, lísek, kormoránů, volavek či racků, které probíhalo v mezinárodním měřítku, se zaměřili na nezamrzlé vodní toky, ale také na stojaté hladiny nádrží, kde i v mrazivém období je možné u přítoků či odtoků zimující vodní ptáky zpozorovat. "Svůj smysl mají i takzvaná nulová pozorování. Přestože jsou vodní plochy zamrzlé, je nutné je procházet i za cenu toho, že nenarazíte ani na jednoho ptáka a do záznamů si zaevidujete nulu," vysvětlil předseda Moravského ornitologického spolku Josef Trubač.
Taková měření jsou podle jeho slov velice důležitá kvůli sledování dlouhodobých časových řad. V letech 1966 až 2009 bylo v České republice provedeno s takovým výsledkem 1619 kontrol, přičemž právě vloni jsme nulových pozorování zaznamenali nejvíce v historii. Ptáci nebyli zpozorováni celkem na sto padesáti sledovaných lokalitách. Do sčítání se zapojili i prostějovští ornitologové. "O víkendu jsem zaznamenával stav vodního ptactva ve vybraných lokalitách na řece Moravě," prozradil ornitolog Jan Stříteský a dodal, že na Prostějovsku bude se sčítáním pokračovat příští týden. "Většina ploch je u nás v regionu zamrzlá, předpokládám tedy u řady druhů ptactva jen minimální výskyt," vysvětlil Stříteský.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.