Přihlásit

Za úbytek zvěře může počasí i příliš aut na silnicích (Hodonínský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Jaká byla ta loňská lovecká sezona a jakou zvěř máme na Hodonínsku, prozradil předseda Okresního mysliveckého spolku v Hodoníně Radovan Mančík.

* Polovina ledna, což znamená, že hlavní lovecká sezona myslivcům skončila. Mohl byste zhodnotit, jaká byla?

Zatím nemám přesná čísla, ale co se týká drobné zvěře, jako je zajíc nebo bažant, tak byla po celém okrese samozřejmě různá, jako vždy. U zajíce i bažanta bych řekl, že ten uplynulý rok bude proti předchozímu roku, tedy 2008 horší. To si myslím, aniž bych měl v ruce přesná čísla.

* Podle čeho tak usuzujete?

Myslím, že hlavním důvodem je to, že byl velmi deštivý červen, červenec i srpen. Bylo to právě období, kdy byly velké deště se mnohamilimetrovými srážkami. Což je podle mě hlavní příčinou toho, že malá kuřátka, bažanti a malí zajíčci byli buď přechládlí, nebo je voda někde na svazích strhla. Myslím, že právě v období, kdy se rodí nejvíc mláďat, jich spousta zahynula.

* U kterého druhu se úbytek projevil nejvíc?

Bylo to především u bažanta, kde šlo poznat, že je mláďat málo. Přitom ještě zjara bažanti vidět byli.

* A když zhodnotíme loveckou sezonu u spárkaté zvěře?

Ještě nemám výsledky. Co se ale týká srnčí zvěře, tak bude tradiční situace, kdy se loví čím dál víc. Pokud bych měl zhodnotit černou zvěř, tedy prasata, tak si myslím, že bude uloveno míň kusů než v roce 2008. Loňský rok byl totiž úrodný na žaludy a bukvice, což znamená, že se pak prasata na čekaných loví hůř. Nemají takovou potřebu chodit po honitbě, protože se nažerou, kde je napadne. Zvěř jelení bych zatím nechtěl hodnotit, ale předpokládám, že bude rok stejný jak loni, protože u nás v regionu jelení zvěře moc není.

* Na fotografiích ze šedesátých a sedmdesátých let jsou vidět mnohasetkusové výřady drobné zvěře, tedy zajíců a bažantů. Dnes jsou myslivci rádi za pár desítek kusů. Co zapříčinilo tak velký úbytek drobné zvěře v lesích a na polích?

Je to dáno stavem přírody -obděláváním pozemků, zemědělstvím, množstvím aut na silnicích. Když se vše spočítá dohromady, faktorů je mnohem víc. Jeden z hlavních je zemědělství, kdy jsou dnes velké, třeba stohektarové lány. Drobné zvěři ale naopak vyhovují menší políčka. Dalším faktorem je počet silnic a aut. Dřív jelo v honitbě jedno auto za hodinu. Dnes, když se podíváte například na silnici I/55, tak jezdí tolik aut, že zajíc pomalu nemá šanci přeběhnout přes silnici, aby ho nic nesrazilo.

* Každoročně se po skončení lovecké sezony hodnotí trofeje. Jak si stojí zvěř v regionu v celorepublikovém měřítku?

Nepatříme ke špičce u jelení zvěře, ale patříme k ní v srnčí zvěři, což je srnec obecný a srna. U nás na okrese máme nejkvalitnější srnčí zvěř z celé republiky. Na okrese jsme měli velice kvalitní mufloní zvěř. Bohužel zásahem Lesů České republiky a ochránců přírody, kteří chtěli mufloní zvěř vystřílet jako nepůvodní, což se jim podařilo, bych teď řekl, že je u nás po chovu mufloní zvěře. Přitom jsme měli jednu z nejlepších mufloních zvěří nejen u nás, ale i ve světě. Máme také solidní daňky, ale řekl bych, že neukázněností lovců je v takové kvalitě nemáme.

* Oficiálně skončila lovecká sezona drobné zvěře. Mohou přesto myslivci ještě nějaký druh zvěře lovit?

Včera se ještě mohla naposled lovil zvěř jelení. Z černé se může lovit pouze sele a lončák, což je prase divoké do věku dvou let. V bažantnicích se ještě do konce ledna loví bažant. Ze spárkaté zvěře se u nás už neloví nic.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.