Přihlásit

Upytlačené srny mohou stát desítky tisíc (Právo)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

"Nelze vycházet jen z ceny masa, zvěřiny. Každý znalec doloží více kritérií. Je tam cena za trofej, která se u jelena stanoví podle poplatného lovu a může dosáhnout 50 až 700 tisíc korun. Dalším kritériem je biologická, chovná hodnota," řekl jednatel Českomoravské myslivecké jednoty (ČMMS) v Praze Jaroslav Kostečka.
"Další je ekologické hledisko. Jiná je hodnota kusu zvěře kde je druh stabilní, jiná tam, kde ulovení třeba jednoho kusu může znamenat jeho vyhynutí."
Kostečka se tak vůbec nepodivil případu, kdy policie v Šumperku pro pytláctví stíhá šestatřicetiletého cizince, u něhož objevila dvě upytlačené srny. "Myslivecké sdružení si je ocenilo na 13 tisíc korun," informoval mluvčí Šumperské policie Miloslav Svatoň

Cena zvířete není cena masa
"Naprosto logicky lze vycházet z ceny, jakou by stálo pořízení nové srny, nikoli z toho, co by za maso utržil pytlák. Odchytit srnu ve volné přírodě a dopravit ji do honitby by určitě překročilo částku 10 tisíc korun," řekl Kostečka.
Jeho slova potvrdila i Eva Cislerová z oddělení myslivosti Výzkumného ústavu lesního hospodářství a myslivosti v Jílovém u Prahy. "Pokud zadáte hodnocení ceny kusu zvěře dvěma znalcům, sotva se shodnou na korunu, ale metodicky budou postupovat stejně. Musí brát v úvahu více faktorů."
Odborníci se nediví ani jinému případu, kdy policie hledá pytláka, který v oboře u obce Čechy pod Kosířem na Prostějovsku usmrtil sedm kusů zvěře. "Firma, které obora patří, vyjádřila škodu 118 000 korun," řekla prostějovská policejní mluvčí Eva Čeplová. V oboře pachatel ulovil jednoho daňka skvrnitého, tři daněly a tři laně jelena siky. Za mřížemi může strávit až pět let.

Pytlák zastřelil jelena za 120 tisíc
"Bez ohledu na to, že střílet načerno v oplocené oboře je pytláctví nejhrubšího kalibru, tak vezměte v úvahu, že šlo o plemenný materiál. Nákup jednoho kusu jelena nás například přijde na 20 až 25 tisíc korun. Cena se zvedá s krmením, je to živá hodnota. Očekává se, že přidá další genetický materiál. Laň může mít až pětkrát mladé," vysvětlil majitel obory Zdeněk Vykydal. Vzpomněl příklad, kdy v sousedním okrese zastřelil pytlák v oboře jelena dybovského, nositele zlaté medaile, jehož cena činila 120 tisíc korun.
"Myslivci někdy volají po tabulkách pro oceňování zvěře, ale po mnoha konzultacích pro jednotný ceník nejsme. Kritérií pro stanovení ceny je hodně. Policisté mohou vycházet z podkladů mysliveckých spolků a majitelů, soudy mají k dispozici znalce," řekl jednatel ČMMS Jaroslav Kostečka.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.