Přihlásit

Hospodští na Děčínsku riskují zdraví hostů (Litoměřický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Uřezané hlavy, kopyta a vnitřnosti od vysoké zvěře našli huntířovští myslivci pohozené v těsné blízkosti lesní cestyuLudvíkovic.
Huntířovský myslivecký hospodář Jiří Kalivoda míní, že tu zvířecí ostatky pravděpodobně odhodil nějaký majitel restaurace, který maso koupil od pytláka.
Hlavy byly od těla oddělené odborným řezem. "Profesionální řez svědčí o tom, že to provedl řezník nebo nějaký profesionál se zkušenostmi s porcováním masa," řekl Jiří Kalivoda.

Smrtelně nebezpečné
Avšak načerno koupené maso od pytláků může být člověku smrtelně nebezpečné. Lesní zvěř totiž přenáší hned několik nakažlivých nemocí. "Například tularémii. Ta se projevuje jako obyčejná chřipka s vysokými horečkami. Na tuto nemoc se musí nasadit antibiotika. Pokud včas lékař nezjistí, že nemoc způsobila konzumace zvěřiny, je to smrtelně nebezpečné," uvedl Kalivoda. Mezi další hojně rozšířené nemoci mezi lesní zvěří, kterou se může nakazit i člověk, je například tasemnice či svalovec.
I někteří lidé mají strach z konzumace zvěřiny v restauracích. Takovou specialitu by si ani v té nejvybranější restauraci neobjednala Hana Zelinková z Děčína. "Obávala bych se nejrůznějších nakažlivých nemocí, které mohou člověka až zabít. A těm, kdo to prodávají, tedy hostinským, bych dala stejně vysoký trest jako pytlákům. Ohrožují totiž zdraví a životy lidí," řekla Hana Zelinková. Majitelka restaurace v Kamenu, kde se zaměřují na přípravu zvěřinových specialit, Věra Lexová, uvedla, že by si nikdy nedovolila veterinárně nezkontrolovanémasoprodat. "Ke každému kusu masa máme papírový doklad, na kterém je uvedeno číslo, a to se musí shodovat s číslem plomby na mrtvé zvěřině," vysvětlila postup kontroly zvěřiny hostinská. Už se jí však stalo, že jí neznámí lidé nabízeli zvěřinu ze srnčího. "Když jsem však po nich chtěla potvrzení o původu a veterinární kontrole, nic neměli a rychle zmizeli," vyprávěla zážitek s pytláky Věra Lexová. Pokud by na ní nějaký host restaurace požadoval, aby mu doklad ukázala, nebude se bránit a ochotně ho předloží. "Zatím se nám tady nic takového nestalo," dodala Věra Lexová.

Zvěř trpí
Kromě toho, že pytláci ohrožují zdraví lidí, mohou způsobit velké utrpení i samotné zvěři. "Kromě těch, kdo loví střelnou zbraní, se objevují i tací, kteří si na zvěř políčí pomocí pastí, především ok. Takto chycená zvěř ale velmi dlouho trpí a umírá ve velkých bolestech," uvedl myslivec Jiří Kalivoda. V současné době pytlačení nahrává i změna zákona, která je platná teprve od letošního roku. "Pokud pytlák udělá škodu do pěti tisíc korun, bude jeho čin považován pouze za přestupek. Do konce loňského roku to byl trestný čin," vysvětlil Jiří Kalivoda. Avšak dokazování je podle něj v těchto případech velmi složitá záležitost. To potvrdil i předseda děčínské myslivecké jednoty Luboš Tůma. "Především oceňování načerno zastřelené zvěře je problematické. Například zajíc má cenu dvě stě korun," řekl Luboš Tůma.
Na děčínském magistrátě zatím nemuseli řešit v posledních týdnech ani jeden přestupek týkající se pytláctví. Ani policisté neřešili v poslední době žádný případ pytláctví

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.