Přihlásit

Příroda mizící před očima (týdeník Televize)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Každý rok přibude na seznam zvířat a rostlin, které se ocitly na pokraji vyhubení, několik desítek položek. Jestliže v roce 2000 označil Červený seznam ohrožených druhů, který vydává Mezinárodní svaz pro ochranu přírody a přírodních zdrojů (IUCN), za kriticky ohrožených na 11 400 živočichů a rostlin, v roce 2004 už to bylo 15 590 druhů, o dva roky později 16 120 druhů a zatím poslední vydaný soupis z loňského listopadu už hovoří dokonce o 17 291 druhu.
Vyhynutí bezprostředně ohrožuje pětinu savců, 30 procent obojživelníků a plazů, více než třetinu druhů sladkovodních ryb a bezobratlých, 12 procent ptáků, a dokonce 70 procent divokých rostlin! Podle analýzy IUCN přišla zeměkoule od roku 1500 o 869 rostlinných a živočišných druhů a dalších 290 je s největší pravděpodobností bude v brzké době následovat. Zvířecí a rostlinné říši hrozí malá genocida. "Ztratíme-li klíčový průmysl, můžete ho vybudovat znovu. V přírodě, když něco ztratíte, ztratíte to navždy," citovala média autora zprávy, Jeana-Christopha Vieho.
Permanentně postupující civilizace si žádá daň. Mnohem větší daň si ale vybírá bezohlednost a hamižnost určité části lidstva. V honbách za zisky drancují dřevařské společnosti tropické pralesy a tím připravují planetu o kyslík a spoustu zvířat o domov. V patách za nimi se plíží gangy pytláků a pašeráků, kteří využívají odkrývání pralesa k vyvražďování zvěře - tu pro slonovinu, kůži či jiné zpeněžitelné atributy, jindy "jen" pro maso, protože bushmeat je prostě trendy. Podobně se chovají velkorybářské konglomeráty v oceánech či nejrůznější těžařské spolky pomalu všude tam, kde je co těžit.
Úsilí ochránců přírody zachránit ze živočišného a rostlinného bohatství Země co nejvíc naráží zhusta na neochotu, korupci či vyslovené násilí. Nicméně najdou se i osvícené vlády. Budují, případně rozšiřují národní parky, posilují ochranu, hledají alternativní zdroje příjmů. Například z turistiky - právě na ta místa, která se předtím rozhodly zachránit. Takovým příkladem budiž třeba Gabon, země na západním pobřeží rovníkové Afriky. Jedním z hlavních zdrojů příjmů (kromě bohatých nalezišť ropy) byl a je vývoz vzácných druhů dřeva z deštného pralesa, např. unikátního mahagonu. V září 2002 ale gabonský prezident Omar Bongo Ondimba vyhlásil na desetině území státu (zhruba o rozloze Belgie), v místech s nejcennějšími porosty, národní parky. V Gabonu žijí mj. kriticky ohrožené gorily, mandrilové či pralesní sloni. Asi pětina místních druhů rostlin nikde jinde na světě neroste.
Podle varovné vize OSN zmizí právě v této oblasti povodí Konga v příštích padesáti letech dvě třetiny pralesa. Gabonská vláda šla svým rozhodnutím jakoby proti proudu. I ona se ale musí potýkat s nelegální těžbou a pytláctvím. Dokáže ochránit svůj poklad?


NEVZDÁVEJME TEN BOJ, ŘÍKÁ PŘEMYSL RABAS

Vystudovaný veterinář léta úspěšně řídil Podkrušnohorský zoo park v Chomutově. Nedávno byl i členem týmu, který připravil přesídlení bílých nosorožců do Keni.

* Není boj za záchranu ohrožených druhů vzhledem k postupující civilizaci předem ztracený?

Situace je velmi vážná a mnoho, i vinou člověka mizejících druhů se bohužel zachránit nepodaří. To ale není důvod boj vzdát. Spadne- li školní autobus do řeky, také nepřemýšlíte, kolik cestujících se podaří zachránit, ale uděláte vše, abyste jich zachránil maximum.

* Které druhy považujete za nejvíc ohrožené?

Obecně jsou nejohroženější endemické druhy. Tedy ty, které obývají velmi malou lokalitu, například ostrov, a jakýkoliv i minimální zásah do biotopu může mít pro populaci fatální důsledky. To věděl i Gerald Durrell, a tak jeho zoo zachránila řadu druhů právě z takových míst - z Mauritia, Madagaskaru a podobně. Problémem komplikujícím případnou záchranu kriticky ohrožených druhů může být politická nestabilita, nepokoje, válka a samozřejmě korupce úředníků. Tragické následky ovšem mívají i diletantská rozhodnutí politiků či úředníků.

* Také Česko má svůj seznam vymírajících druhů. Děláme pro jejich záchranu dost?

Domnívám se, že příslušné orgány a organizace u nás vyvíjejí velké úsilí pro zmírnění škod napáchaných námi na volně žijících zvířatech. Bohužel ještě stále i u nás přežívá podvědomý názor, že příroda je spotřební zboží a její smysluplné využití je jen to, které právě nyní zvyšuje HDP. Podle toho také často vypadá rozhodování politiků zavázaných různým vlivovým skupinám.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.