Přihlásit

Fenka Cira zůstala uvězněná v potrubí (Týdeník Domažlicko)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Její život skončil v melioračním potrubí. Podobné smutné konce loveckých psů nejsou ojedinělé.
"V neděli odpoledne šla dcera s Cirou krmit zvěř. Fenka nejspíš chytila stopu lišky a vletěla do poměrně úzkého potrubí. Celé odpoledne jsme se snažili dostat ji ven, ale nepodařilo se nám to," popsala nám smutnou událost Věra Hrušková z Pece pod Čerchovem.
Až druhý den se Hruškovi dozvěděli, že mohou o pomoc požádat hasiče.
"Jednotka vyjela k záchraně loveckého psa, který uvízl v melioračním potrubí o průměru asi třicet centimetrů. Hasiči potrubí okopali v délce dvaceti metrů od vstupu, prorazili je a posvítili dovnitř," popsala záchrannou akci mluvčí Hasičského záchranného sboru Plzeňského kraje Alena Marešová s tím, že stejný vstup provedli také v polovině a u konce potrubí.
"Pes se nacházel někde mezi odkrytými místy. Po domluvě s majitelem byly po čtyřech hodinách práce ukončeny. Psa se ale ven dostat nepodařilo," dodala Marešová.
"Kdybychom tuto možnost využili hned v neděli, měla určitě větší šanci na záchranu, takhle ji to s největší pravděpodobností stálo život. Hasiči přijeli do patnácti minut po našem zavolání a velice se snažili fence pomoci. Skončili až v půl šesté večer, kdy už byla úplná tma a ještě k tomu hustě sněžilo. Chtěli bychom jim za jejich obětavost a snažení mnohokrát poděkovat," pokračuje Hrušková.
Ačkoliv majitelé fenky nevěřili, že by zaklíněná v potrubí byla ještě naživu, v úsilí dostat ji ven pokračovali i následující dny.
"Je to, jako když přijdete o člena rodiny. Byla to mladá nadějná fenka. Dcera ji používala k myslivosti. Cira byla připravená na zkoušky. Byla dost plachá a na to zřejmě doplatila. Asi to měla v osudu. Všichni to špatně snášíme a dcera pláče, kudy chodí, a dává si to za vinu. Psy jsme měli vždycky, ale tohle se nám ještě nikdy nestalo," dodala Hrušková.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.