Přihlásit

Myslivost je jen umělým strašákem a pro naši přírodu je nezastupitelná (Havlíčkobrodský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Jestliže vedení Českomoravské myslivecké jednoty (ČMMJ), Okresní myslivecký spolek (OMS) Jihlava a pracovníci referátu životního prostředí Magistrátu města Jihlavy nejsou schopni a ochotni jasně a odborně vyjádřit svůj názor na postavení myslivosti u nás a zaujmout rozhodné a především odborné stanovisko pro podporu myslivosti, je pochopitelné, že takovéto demagogické útoky v médiích pokračují a budou pokračovat.

Honební pozemky
Vyjadřuji se jako myslivec a myslivecký hospodář HS Řídelov za svou osobu a ze svých zkušeností. Dle mého názoru je třeba všem těmto demagogům jednoznačně připomenout, že žijeme v právním státě a je nutno respektovat zákony, které danou problematiku vymezují.
Každý honební pozemek v naší zemi náleží ze zákona do určené honitby v dané lokalitě a z toho plyne naprosto jednoznačně, že pro honitbu jako takovou platí vždy zákon o myslivosti i s určitým patřičným omezením pro každého návštěvníka jakékoliv honitby. V honitbách se totiž vyskytuje zvěř, která je pojata jako národní bohatství státu a je třeba ji určitým způsobem chránit, chovat a pečovat o její zdravotní stav, což v přenesené působnosti vykonávají právě tito napadaní myslivci.
Je proto naprosto pochopitelné, že se pejskaři nemohou v honitbách chovat tak naprosto svévolně a ještě pouštět své miláčky na volno kdekoli v honitbě. Každý takový miláček rozvine v lesním prostředí své vlastnosti a vlohy a stává se nebezpečím právě pro to naše národní bohatství, které myslivec ze zákona chrání.

Napadání myslivců
Musím se zeptat pejskařů, vyjadřujících obavy z myslivců, proč nejdou třeba na dálnici a nepustí si svého miláčka na volno přímo tam? Z hlediska zákona jde přeci o naprosto stejnou identickou situaci (platí přeci zákon o pozemních komunikacích, a ten stanoví určitá omezení též).
Proč tedy v honitbě toto nikdo nerespektuje a myslí si, že si může v lese dělat, co chce? Proč asi města ve svých katastrech stanovila zóny volného pohybu psů? Proč nepíší pejskaři, že mají strach z aut, když jdou po chodníku?
Jestliže jsou myslivci neustále napadáni a jejich činnost je bagatelizována, chtěl bych vidět, jak by byli stejnými redaktory kritizováni, kdyby se myslivci nevěnovali odstřelu toulavých koček, psů, lišek a jiných druhů zvířat. Mimochodem, těchto zvířat je v České republice ročně odstříleno desítky tisíc.
Každý ví, co je to vzteklina a jak by se asi mohla rozšířit, kdyby myslivci takto nekonali. Právě tady vidím nezastupitelnost myslivců a jejich činnost jako přínos, to ať si každý uvědomí, než si do myslivce zase tak zvaně rýpne.
Prostě se musí i pejskaři smířit s tím, že musí dodržovat platné zákony a uvědomit si, že i honitba je živý organismus, ve které je nutno dodržovat nějaká omezení.
Pevně věřím, že se veřejnost konečně myslivců přestane bát.
Ladilav Děchtěrenko, myslivecký hospodář HS Řídelov

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.