Přihlásit

Chytit pytláka není snadné (Valašský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Přistihnout v lese pytláka není jednoduché. Svědčí o tom fakt, že za poslední tři roky se vsetínští policisté zabývali na Valašsku pouze dvěma případy černého lovu zvěře.
To, že se v lesích pytlačí, je však podle myslivců a lesníků obecně známo. Od nového roku navíc vešel v platnost zákon, který samozvaným lovcům střelbu na zvěř ještě usnadní.
Vsetínská policejní mluvčí Ludmila Brousilová prozradila, že kriminalisté měli naposledy na stole případ pytláka v roce 2008. "Jiný případ jsme vyšetřovali také o rok dříve. Vloni jsme nepřijali ani jedno hlášení o nedovoleném lovu," doplnila Brousilová. Zajímavý byl podle ní případ z roku 2007, který policistům nahlásil koncem března tehdy sedmapadesátiletý muž z Dolní Bečvy. "Vylíčil, že k jeho domku, který má v místní části zvané Kněhyně, doběhla postřelená březí srna," připomněla Brousilová.
Zkušenosti s nezákonným lovem ve svém revíru má také Václav Grossmann, lesník z Valašského Meziříčí. "Před třemi lety jsem narazil na střelenou srnu a srnce. Bylo to mimo období lovu, takže muselo jít o práci pytláka. Ještě daleko dříve jsme našli také kusy střelené devítimilimetrovou pistolí," vzpomněl některé případy Grossmann.
Přítomnost černých lovců v lesích však podle něj dokládají zážitky, které nejsou z tak vzdálené doby. "Stává se, že když jsme v noci v lese, slyšíváme střelbu, jejíhož původce se poté nepodaří najít," uvedl Grossmann. Podle jeho slov jde pravděpodobně o pytláky, protože je zvykem, že pokud v lese střílí myslivec, tak to poté také nahlásí.
Že je odhalených případů pytláctví poskrovnu, přiznává také jednatel Okresního mysliveckého spolku ve Vsetíně Jan Janoušek. "Ovšem fakt, že se v lesích pytlačí, je všeobecně známý. Jen je velmi nesnadné to prokázat. Zpravidla totiž chybějí konkrétní důkazy," krčil rameny Janoušek. Největší nápor pytláků zažilo Valašsko v polovině devadesátých let.
"Například na Bečvách jsme zaznamenali nájezdy celých gangů v terénních autech a s moderní výbavou včetně reflektorů na osvětlování zvěře či pušek s nočním viděním," vzpomenul jednatel sdružení. Dokazovat pytláctví bude navíc od letošního roku ještě těžší.
Začal totiž platit nový trestní zákon, který v praxi neumožní pytláky zastavit, ani když budou přistiženi v lese s návnadami nebo se zbraněmi v ruce. "Tento zákon absolutně odmítáme. Není mi jasné, jak něco takového mohl někdo vymyslet," neskrýval rozhořčení Janoušek.
Nový předpis ruší postih za přípravu trestného činu pytláctví. Myslivci proto musejí čekat, až černí lovci něco skolí a navíc ještě znalecky dokázat, že škoda na ulovené zvěři přesáhla pět tisíc korun. V opačném případě se jedná pouze o přestupek, za který pytlákovi hrozí nanejvýš pokuta od obecního úřadu.
"Vezmeme-li si, že jeden kus srnčího odpovídá tisícikoruně, pytlák by musel zastřelit pět kusů, aby to byl teprve trestný čin," uvedl příklad Janoušek. Podle jeho slov je legislativní novinka výsměchem myslivecké stráži.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.