Přihlásit

o můžeme zvěři "naservírovat" ke krmelci? (Orlický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Vládne pořádná zima, co můžeme zvěři "naservírovat" ke krmelci?
Nejen ke krmelci. Pokud zima potrvá, a předpověď tomu nasvědčuje, bude se stávat, že srnčí zvěř bude přicházet až k našim obydlím. V takovém případě bych poprosil lidi, aby ji zbytečně nestresovali, nevyháněli ji a nechali ji v klidu. Aby nepanikařili a hlavně jí neházeli rohlíky a chleba. Je možné jí předložit kvalitní seno nebo oves, pečivem jen uškodí. Ke krmelci je v současné době nejlepší přinést kvalitní seno, můžete k tomu vzít třeba jablko.

Zvěř občas ale také napáchá škodu na stromcích v zahradách. Lze tomu nějak předejít?
Přestože je málo zajíců a drobné zvěře obecně, tak i jeden nebo dva zajíci dokáží při dnešní sněhové nadílce u vašeho obydlí zdecimovat mladé stromky na zahradě. Proto všem doporučuju, tak jak to dělali staří hospodáři, aby stromky obalili. Ještě rychlejší a účinnější způsob je natřít stromek repelentem. Ten působí na zajíce pachově, odradí ho. Navíc je v roztoku brusná pasta nebo písek, a ta mu vadí. Repelenty se dají sehnat především v lesnických potřebách.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.