Přihlásit

Domažlice vybudují zoopark a český dvůr (Právo)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Podle místostarosty Dalibora Kubů (ODS) tak naváže na tradici Hanova parku, který nabízel i medvědy a exotická zvířata, a současně obohatí nabídku v rámci cestovního ruchu.
Zoopark mají tvořit tři samostatně oplocené městské obory v lokalitě U Jezera, na ploše čtyř hektarů. "Je to vhodné prostředí, v přijatelné vzdálenosti od města, dostatečně zarostlé," sdělil místostarosta. Zvěř získají z chovů anebo půjde o opuštěná mláďata. Nový domov tu mají najít jeleni, divoká prasata, mufloni či srnky a do budoucna také dravci. O zvěř bude pečovat pověřený hajný městských lesů.
"Vše by mělo být upraveno tak, aby bylo možné mezi jednotlivými oborami procházet," upřesnil Kubů. Zoopark bude navíc realizovaný formou naučné stezky, kde se návštěvníci dozvědí informace o všech druzích zde umístěných.
"Do léta by měla být hotova první část, do podzimu pak druhá a jako poslední voliéry pro dravé ptáky," přiblížil místostarosta. "V budoucnosti počítáme také s takzvaným českým dvorkem," dodal. Ten by měl vzniknout u bývalé chaty rybářů u jezera.
"Ve volné přírodě je zvěř téměř nedostižitelná, tady se na ni budou moci lidé podívat zblízka," vysvětlil záměr Kubů. A stejnou roli by měl mít i plánovaný český dvorek. "Aby děti z města viděly na vlastní oči, jak vypadá koza, kachna, kohout, slípka a další zvířena dříve běžná na domácích dvorcích," řekl. Zoopark není v Domažlicích úplnou novinkou. "Kdysi založil zahradu se zvířaty uprostřed města bývalý starosta Hana. Byli tu medvědi a exotické druhy, opičky a papoušci. Zanikla asi v roce 1975, teď chceme na tuto tradici navázat, jen místo jsme posunuli do oblasti pro sport a rekreaci," upřesnil Kubů.
Prostor pro obory má město téměř připravený. "Musíme vykoupit ještě poslední pozemek, předběžný souhlas majitele máme," doplnil místostarosta. Částka na realizaci zatím není vyčíslena. Suma bude zahrnuta do rozpočtu města, který budou zastupitelé schvalovat v únoru.

 

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.