Přihlásit

Počty drobné zvěře se stále nedaří zvýšit (Plzeňský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Dnes tu hospodaří jedenáct myslivců na 688 hektarech a mají stále co dělat.
Rok od roku uloví v Pňovanské honitbě více divočáků. V této sezoně jich podle slov předsedy MS Pňovany Vladimíra Chotta střelili 34. "Přesto se dá říci, že neubývají, ale to je problém téměř celého našeho území," říká Chott s tím, že se tím vysvětluje i fakt, že nepřibývá drobné zvěře. "Je známo, že divočáci dokáží na jaře vyplenit i mláďata drobné zvěře," konstatuje. Drobnou zvěř už tedy pňovanští myslivci již delší dobu téměř vůbec neloví. "Naopak každoročně do honitby vypouštíme bažanty a divoké králíky, které nakupujeme v odchovnách. Samozřejmě podle finančních možností. Přes veškerou péči a zvyšování úživnosti honitby, mám na mysli zvěřní políčka, loučky, napajedla, zimní přikrmování a intenzivní lov lišek, se nám stavy drobné zvěře příliš zvednout nedaří," přiznává Chott.
Myslivci z Pňovan budují také přístřešky pro koroptve, soliska, krmelce a zásypy. Každoročně sklízí a suší seno, sbírají kaštany, žaludy, suší jeřabiny, starý chléb a kupují obilí, kterým teď v zimním období zvěř přikrmují. "A také pro účely odpovědného průběrného odstřelu spárkaté zvěře stavíme a udržujeme posedy a kazatelny," doplňuje Chott.
Pňovanští myslivci se kromě zmíněných aktivit starají i o zábavu v obci. Každoročně dělají myslivecký bál a přátelská posezení v hostinci po naháňkách. O tom, že se tyto akce místním obyvatelům zamlouvají, svědčí i občasný nedostatek míst k sezení.
Radost z práce i zábavy ale čas od času myslivcům zkazí věci, se kterými ale těžko mohou něco dělat. Ať už jde o ztráty zvěře na silnicích či železniční trati, nebo vyhozený odpad v lese, mezi kterým se najdou i okna, lednice, televize nebo stará pletiva.
"Také se stále rozmáhá jízda na čtyřkolkách či terénních motorkách po lese. Tyto věci ale jistě vadí i ostatním slušným občanům Pňovan, a proto je nutné je při každé příležitosti připomínat a alespoň touto formou vyvíjet na viníky výchovný tlak," dodává Chott.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.