Přihlásit

Pachy vyhánějí zvěř od silnic (Orlický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Umožnila jim to před pár lety iniciativa Pardubického kraje a Správy a údržby silnic i následná finanční pomoc. Díky ní se mohla vyzkoušet na čtyřech úsecích v kraji speciální odrazka a na dvou pachové repelenty.
"Na Orlickoústecku byl asi kilometrový úsek kaštanové aleje mezi Šedivcem a Žamberkem opatřen odrazkami. Ty byly instalovány z vnější strany silnice, čili do honitby. Mají tu funkci, že při osvětlení jedoucím vozidlem vysílají paprsky, které zvěř zrazují, ta se otáčí a jde zpátky. Zkušenosti byly, stejně jako v zahraničí, velmi kladné. Z osmnácti střetů za rok jsme se dostali na nulu," uvedl Pavel Chalupa, jednatel Okresního mysliveckého spolku v Ústí nad Orlicí.
Jedinou nevýhodou tohoto opatření je vysoká cena, myslivci se proto rozhodli pro druhou variantu, tedy repelenty, které slavily úspěch na Svitavsku a Chrudimsku. "Jsou v nich použity pachy ze zvířat a lidského potu. Nanášejí se na okraje silnic a opět zrazují zvěř," vysvětlil princip repelentů Chalupa. Pro letošní rok myslivecká sdružení vytipovala úseky na Ústecku, Kralicku, Lanškrounsku, Žambersku a Vysokomýtsku, kde se kolíky s aplikovaným repelentem umístí. Nátěr se musí každé dva měsíce obnovovat. Už nyní kolíky lemují úsek silnice vedoucí z Knapovce do Lanškrouna. Celkové škody na vozidlech po střetech se zvěří jdou každoročně do milionů, myslivci proto s žádostí o spolupráci oslovili pojišťovny. Žádná je však zatím nevyslyšela. "Zvěř je bohatstvím státu, žádná pojišťovna řidiči, když nemá havarijní pojištění, škodu z povinného ručení nenahradí," dodal Pavel Chalupa.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.