Přihlásit

Organizované skupiny pytláků brázdí honitby v okrese (Orlický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Orlickoústecko
Se začátkem nového roku vstoupil v platnost nový zákon o pytláctví, jenž nahradil předchůdce z roku 1961. Ten při posuzování, zda jde o trestný čin, pracoval ve vztahu k upytlačené zvěři nebo nelegálně uloveným rybám s pojmem hodnota nikoli nepatrná. Pokud podle nového zákona nepřekročí hodnota pět tisíc korun, pytlákovi hrozí jen přestupkové řízení.
Má to ale jeden háček. "Zákon není z hlediska myslivosti dokonalý. Hranice škody je ohraničena finanční částkou pět tisíc korun, na druhé straně nikdo nevytvořil ceník upytlačené zvěře. Není jasné, jestli se bude vycházet jenom z hodnoty masa, nebo z chovné hodnoty, která je podstatně vyšší," vysvětlil Pavel Chalupa, jednatel Okresního mysliveckého spolku v Ústí nad Orlicí. "Posoudit hodnotu zvěřiny kvůli zjištění, zda jde o trestný čin, není podle chovné hodnoty problém. Například ulovená dvouletá srna má svoji chovnou hodnou minimálně pět roků, za tu dobu přivede na svět jedno až dvě srnčata ročně. Z toho se dá odvodit a vypočítat, i přes zvěřinu, že takto ulovená srna má hodnotu výrazně přesahující částku pět tisíc korun," uvedl konkrétní příklad Oldřich Vašina, myslivecký hospodář MS Březina.
Pytláctví nahrává i další nedokonalost. Myslivci mohou zvěřinu jen těžce legálně uvádět na trh. Proto mají pytláci do mnoha restaurací dveře otevřené. "Současné pytláctví již není projevem potřeby, výjimečně i vášně, ale jde převážně o zjištný, barbarsky prováděný lov vedoucí k obohacení," tvrdí Oldřich Vašina.

Střelné i tiché chladné zbraně
Pytláci už nejsou, co bývali, tvoří organizované skupiny, které brázdí honitby v terénních autech, používají moderní techniku a kromě střelných zbraní i tiché chladné zbraně, jako jsou luky a samostříly. Honitba Mysliveckého sdružení Březina České Heřmanice pytláky láká především hojností srnčí zvěře. "Na této zvěři jsme v minulých letech zaznamenali stopy pytláctví. Byla nalezena postřelená a nedohledaná srnčí zvěř, vývrhy, zbytky částí těl a stažené srnčiny - kůže. Zejména v zimním období narážíme na stopy po terénních automobilech, které v noci brázdí naši honitbu. Máme i svědectví traktoristů, kteří při noční práci na poli sledovali jízdy pytláků s použitím osvětlení zvěře přídavnými reflektory na autech. Naši členové sledovali terénní automobil, který se pohyboval v noci bez zapnutých světel a zřejmě vyhledával zvěř pomocí nejmodernější techniky pro noční vidění, která je dnes běžně k dostání a pytlákům umožňuje noční lov. Bohužel nám chybí věcné důkazy pro usvědčení těchto pytláků, kteří zakrývají poznávací značky a jsou dobře organizováni. Myslivci mají pochopitelný strach jakýmkoliv způsobem zakročit," popsal situaci Vašina.
Myslivci se shodují, že je nutné, aby zákonodárci oslovili odborníky, kteří by vytvořili "ceník" upytlačené zvěře, jenž by vycházel z její chovné hodnoty.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.