Přihlásit

Za hlavu kormorána odměna (Sedmička)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Obří hejno kormoránů si vybralo otevřenou řeku Bečvu za místo k hodování. Vodní tok není přikrytý krustou ledu, a tak mají  ptačí predátoři řeku jako prostřený stůl. Útratu za jejich hostinu ale nedobrovolně platí přerovští rybáři. Za zastřelení nezvaných strávníků tak nabízejí myslivcům peníze.

"Kormorán sní denně půl kila rybího masa. Hejno čtyř set kormoránů tedy spořádá minimálně dvě stě kilo ryb za den. To jsou pro nás mnohatisícové ztráty," konstatuje hospodář Českého rybářského svazu Josef Svížela.

Kormoráni si navíc mnohdy s rybou "pohrávají" - zobnou do ní kvůli jednomu soustu a pak odletí. Poraněná ryba ale stejně nakonec pojde. Škody se tím násobí, a to nejen v Bečvě. Podle rybářů jim kormoráni plení obsádku i na řece Moštěnce.

Proto požádali o udělení výjimky, aby mohli tohoto chráněného ptáka nechat střílet. "Za zobák mrtvého kormorána vyplatíme myslivci třicet korun. Je to ale dost málo, přemýšlíme, že částku zvýšíme," uvedl předseda Českého rybářského svazu Přerov Vladimír Tiefenbach.

Myslivcům ani v minulých letech nestálo třicet korun za to, aby na hejno ptáků číhali. Když rybáři vykoupí za jednu zimu deset zobáků, je to podle jejich zkušeností strop.

"Zastřelit kormorána v letu je náročné. Vyžaduje to dlouhé čekání s nejistým výsledkem," vysvětluje nechuť myslivců jednatel Okresního mysliveckého spolku Jaroslav Daněk. Také náboje podle něj nejsou levné a prodělávat na střelbě kormoránů se myslivcům nechce.

Navíc peníze za mrtvého ptáka dostanou jen v případě, že donesou rybářům jako důkaz hlavu nebo alespoň zobák kormorána. Když ale zvíře s kulkou v těle spadne do vody a nepodaří se ho vylovit, mají smůlu.

Ochráncům přírody a ornitologům se zabíjení kormoránů nelíbí. "Nemůžeme přece takto vybíjet ptáky jenom proto, že žerou ryby. Vždyť je to jejich přirozenost," namítá místopředseda Moravského ornitologického spolku Jiří Šafránek.

Jeho kolega Adolf Goebel navíc upozorňuje, že střílení komoránů se míjí účinkem a ve svém důsledku přináší ještě větší škody. "Ptáci se po výstřelu leknou, a protože pud sebezáchovy jim velí rychle uletět nebo se schovat, vyvrhnou ze sebe rybu, aby byli lehčí. Jenže se potřebují nasytit, takže se pak zase vrátí, aby si našli další kořist. Tím se počet uhynulých ryb navyšuje," podotýká Goebel.

Podle něj je i chybou rybářů, že do svých revírů vysazují více ryb, než by jich tam žilo přirozenou cestou.

Přerovští rybáři na kritiku neslyší a hledají ještě další způsoby, jak minimalizovat problémy, které jim letos přemnožení predátoři způsobí. "Budeme chtít, aby nám stát nahradil škody, které kormoráni dělají," prohlásil přerovský rybář Tiefenbach. Někteří majitelé vodních ploch už u státu s tímto požadavkem uspěl

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.