Přihlásit

Ke krmelci jezdí na lyžích (Svitavský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Sníh v posledních týdnech komplikuje život i lesní zvěři. Pečují o ni myslivci a mají plné ruce práce. Těžko se na zasněžená místa dostávají a lidé navíc svým chováním pomoc ztěžují. Zvířata sice dokrmují, ale dopouštějí se přitom chyb.
Do lesa myslivci chodí hlavně pěšky. Využijí i lyže nebo sněžnice. "Dopravit potravu na místo je náročné. Do sněhu se boříme a dorazit ke krmelci nám dá zabrat," sděluje Miroslav Matějka, předseda Českomoravské myslivecké jednoty ve Svitavách. Přikrmovat chodí jednou až dvakrát týdně. Zvěři nosí hlavně seno a obiloviny, jako je oves. Ačkoliv některá místa jsou špatně dostupná, myslivci dodávají do krmelců velké množství krmení. "Pytle máme na zádech nebo používáme igelitové plachty. Dobře to na nich ve sněhu klouže, a to nám dopravu usnadní," dodává Miroslav Matějka.
V Březové nad Svitavou nemají problém dostat se na místo. Cesty jsou prohrnuté. Téměř všude dojedou autem. Ke krmelcům je to pak blíže. "Krmení přineseme na zádech v pytlích. Dáváme zvěři převážně seno. K obilí přidáváme léčiva a krmnou sůl. Ta je dobrá hlavně na trávení," říká březovský myslivec František Fuchs.

Přineste seno
Mnoho lidí se snaží zvěř z dobré vůle přikrmit. Neví však, že dělají velké chyby. Nosí do lesa nevhodné potraviny a obilí, například pšenici. Ta obsahuje lepek a není proto pro zvěř vhodná. Ani pečivo není dobrá volba. Způsobuje totiž trávicí potíže. Kdo chce, může přinést seno. "Kdo chce opravdu pomoci, ať dopřeje zvířatům hlavně klid. Nejhorší je, když se přijdou podívat lidé ze zvědavosti. Zvěř to ruší a utíká. Tím zbytečně spaluje energii, kterou má v těchto dnech šetřit," upozorňuje myslivec Miroslav Matějka.
Myslivci se shodují, že nejlépe lidé udělají, když budou přikrmovat zpěvné ptactvo ve městech a na vesnicích. Péči o lesní zvěř, ať raději nechají na odbornících

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.