Přihlásit

Zvěř mají ochránit před parazity léky (Slovácký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Plošnou protiparazitární akci u spárkaté zvěře provedou o posledním lednovém víkendu myslivci na Slovácku. Ve svých honitbách budou muset obejít všechny krmelce s krmnou směsí se širokospektrálním léčivem, které by mělo ochránit veškerou spárkatou zvěř, která léčebný přípravek pozře, před vnějšími i vnitřními parazity.
"Jsou to kupříkladu blechy, lojnice, vši, klíšťata, škrkavky, zákožky svrabové, hlístice, tasemnice, motolice, nebo nosohltanová a podkožní střečkovitost," vyjmenoval některé parazity předseda Okresního mysliveckého spolku Českomoravské myslivecké jednoty Uherské Hradiště (OMS ČMMJ) Karel Blahušek. Antiparazitární přípravky se podle něj podávají v honitbách okresu, v nichž žije jelení, srnčí, daňčí, mufloní a černá zvěř, už druhé desetiletí.
"Myslivci si jsou určitě vědomi toho, že zvěři budou podávat léčebné preparáty, které mají ochrannou lhůtu. V tuto dobu zvěř nelovíme a zvěřinu z ní nekonzumujeme. Po uplynutí ochranné lhůty je léčivá látka z těla vyloučena a zvěřina má zachovány všechny svoje dietetické vlastnosti," objasnil ředitel Krajské veterinární správy Zlín František Mahdalík. Cílem této akce podle něj je, aby se pokud možno všechna spárkatá zvěř v honitbě dostala k léčebnému krmivu rovnoměrně a byla tak proti parazitárnímu onemocnění přeléčena.
Myslivci na Slovácku finanční injekci na nákup léčiva, které je dost drahé, kvitují s povděkem. "Krajský úřad ve Zlíně nám už několik let poskytuje stotisícovou dotaci na léčbu parazitóz u spárkaté zvěře," potvrdila jednatelka OMS Uherské Hradiště Marie Gejdošová. Na základě smlouvy o poskytnutí dotace byla za poskytnuté finanční prostředky nakoupena hotová krmná směs, která se skládá z jednoho kilogramu léčebného přípravku Cermix a devíti kilogramů granulí nebo jiného vhodného krmiva.
"Ozdravnou akci u spárkaté zvěře je nutno provést plošně ve všech honitbách ve dnech 30. a 31. ledna. Pro zdárný výsledek ozdravné akce je důležité neponechat části honiteb bez ošetření a zamezit tím případnému vzniku nových ohnisek a dalšího šíření parazitů," zdůraznil Plesar. Podotkl, že termín protiparazitární akce byl stanoven orgánem státní správy myslivosti Krajského úřadu Zlínského kraje po dohodě s představiteli okresních mysliveckých spolků.
Myslivcům na Slovácku leží na srdci chovatelská práce s populacemi zvěře, takže ozdravná akce v honitbách, která je o víkendu čeká, jim není cizí. Jsou ale mezi nimi i tací, kteří se s podáváním medikamentů zvěři neztotožňují. "Můj osmdesátiletý děda, který byl šedesát let myslivcem, žádná léčiva jelenům a srncům nepodával, přesto jejich trofeje byly silnější, než je mají jeleni dnes," pustil se na tenký led kritiky nimrod, který si nepřál zveřejnit své jméno. Nad jeho slovy se pohoršoval Milan Hampl z mysliveckého sdružení Polešovice. "Můj osobní názor je, že zvěři se rozhodně lépe žije bez parazitů, než s nimi. Zvěři by se mělo předkládat všechno to, co zkvalitňuje její zdravotní stav," prohlásil sebejistě Hampl, který je nimrodem čtyřicet let.
Medikamenty pro spárkatou zvěř pomohl nimrodům financovat Zlínský kraj. "Myslivcům na Zlínsku, Kroměřížsku, Vsetínsku a Uherskohradišťsku poskytl krajský úřad na nákup léčiva pro spárkatou zvěř dotaci ve výši 476 tisíc korun. Z toho 110 tisíc korun putovalo na medikamenty k plošné protiparazitární akci do honiteb na Uherskohradišťsku," upřesnil tiskový mluvčí Zlínského kraje Milan Plesar

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.