Přihlásit

Pytláci slaví, kdežto myslivci zuří. Jednoho už "sestřelili" z posedu (Hradecký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

"Je to výsměch. Teď může jít pytlák vedle mne s vakem ryb a smát se mi do očí. Ví, že se mu nemůže skoro nic stát. Pytláctví se určitě rozšíří, protože ti lidé teď nebudou mít důvod se bát," říká rozzlobeně majitel Rybářství Holohlavy Karel Dunas.
"Pokud si nějaký kluk chytí jednoho kapříka, tak to není takový problém, ale existují organizované skupiny, které pytlačí ve velkém a ryby prodávají do restaurací," dodal muž, který je zároveň členem rybářské stráže. "Už jsem také skončil v rybníku," vzpomíná na jednu z kontrol.
Rovněž myslivci jsou rozezleni. "Je to určitě krok vedle. Nám se zatím pytláctví ve velké míře zaplaťpánbůh vyhýbá, ale vím, že kolegové v okolí s tím mají velké problémy," uvedl hospodář mysliveckého sdružení Cidlina v Měníku Jiří Ešner.
Velice negativní zkušenosti s pytláky mají například myslivci z Chudeřic a Staré Vody.
"Pytláctví dostává pořádné grády. Pytláci přijedou na čtyřkolkách, pokropí vše, co je na poli, zvěř seberou a zmizí," popisuje hospodář tamějšího mysliveckého sdružení Svornost Jaroslav Lhoták.
Sám má s pytláky lovícími v jejich honitbě srnky stresující zážitek. Zhruba před měsícem seděl za tmy na posedu. "Přijely dvě čtyřkolky, pytláci mě oslnili reflektorem, a když jsem na kabátě viděl červenou tečku zaměřovače, na nic jsem nečekal, skočil dolů a kukuřičným polem utekl. Od té doby jsem na čekané nebyl. Mám strach," podělil se o nepříjemný zážitek. "Nahlásil jsem to na policii, ale co se stane? Nic," je přesvědčen nimrod.
Myslivecké sdružení Svornost Stará Voda se sídlem v Chudeřicích dokonce napsalo v souvislosti s novelou zákona protest předsedovi vlády a ministru zemědělství. "Je to paradox, ale pytlák teď má lepší postavení než myslivec," kroutí hlavou Lhoták.
Policie v královéhradeckém okrese vloni vyšetřovala sedm případů pytláctví. V jednom případě šlo o podezření ze spáchání trestného činu při lovu zvěře v okolí Nechanic. Jednání však nakonec bylo shledáno pouze přestupkem, stejně jako ostatních šest loňských případů pytláctví. Většinou šlo o "černý" lov ryb.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.