Přihlásit

Za ulovené divočáky vyplatil Královéhradecký kraj téměř tři a půl milionu korun (webreporter.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Díky tomu se daří udržovat počty černé zvěře na rozdíl od jiných míst České republiky na únosné míře. Krajští zastupitelé dnes schválili vyplácení odměn za ulovené divočáky i v letošním roce.

"Vyplácením zástřelného se podařilo utlumit nekontrolovatelný nárůst černé zvěře. Díky finanční motivaci se daří přimět lovce, aby stříleli přednostně netrofejní, mladou zvěř," řekl královéhradecký krajský radní Jan Tippner, který je odpovědný za oblast zemědělství a životního prostředí. Kromě snižování populace divočáků podle něj vyplácení odměn pomáhá zabraňovat i šíření nebezpečných chorob, jako je svalovčitost nebo klasický mor prasat. Obě tyto nemoci jsou přenosné i na člověka.

Celkem bylo od roku 2003 do konce loňského roku vyplaceno 3, 43 milionu Kč za 17 167 ulovených mladých divočáků. Zástřelné se vyplácí v období od 1. ledna do 15. listopadu. Rekordní odměny , více než 600 tisíc Kč, kraj dosud vyplatil v letech 2004 a 2007. Vloni myslivci dostali za ulovené kusy necelých 550 tisíc Kč.

"Vyplácením zástřelného se podařilo zastavit nekontrolovatelný růst jarních kmenových stavů černé zvěře, který začal už v roce 1997. Odlovy divočáků vedou i ke snižování škod v zemědělství a také k lepší věkové struktuře v populaci divokých prasat. Je lepší mít v honitbách menší množství silné a zdravé zvěře než mnoho slabých a na nemoci náchylných kusů," uzavřel Tippner.

 

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.