Přihlásit

Myslivci z Oseku odchytávali zajíce (Nové přerovsko)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Odchyt zajíců proběhl za účelem zazvěření honiteb s malými anebo stále se snižujícími stravy zajíců a výměny z dalších sdružení v rámci "oživení krve" a vypuštění do místní honitby v lokalitách, kde se vyskytují zajíci v menším počtu. Svatý Hubert tomuto velice přál. Den před odchytem byly teploty nad nulou a ornice na poli byla mokrá, rozbahnělá. Do rána se situace změnila. Mírně přimrzlo, začal padat sníh a po poli se nahánějícím i chytačům chodilo docela dobře. Bláto se nelepilo na obuv.
Na pomoc místním myslivcům přišli kolegové z okolních sdružení, hasiči a sokoli z Oseka a Veselíčka, místní občané, přátele myslivosti a přírody i se svými rodinami s dětmi. Některé děti viděly poprvé v životě živého zajíčka a při setkání s ním jim oči jen zářily.
Po odchytu zasedli účastníci k zasloužilému odpočinku a pohoštění. Předseda mysliveckého spolku Josef Nevtípil s místními myslivci se postaral o bohaté a chutné občerstvení všech účastníků během odchytu i po jeho ukončení. Děti dostali ovocné balíčky a dospělí něco na posilněnou. Po jídle a po pochutnání na různých pamlscích a ovoci se dětem velice rychle obnovily síly a vesele v sále skotačily.
V duchu družné zábavy si mnozí účastníci sdělovali své nezapomenutelné zážitky a s povděkem konstatovali, že prožili hezký den místo sezení doma.
Procházka po svátcích na čerstvém vzduchu spojena s odchytem a naháněním zajíců do sítí byla velice vítána a všem velmi prospěla.
Pro mnohé přinesl tento den také jiný náhled na činnost a práci myslivců.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.