Přihlásit

Na ples ve Zborovicích lákal pochod myslivců a hasičů (Kroměřížský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Obnovit tradici po více než pětadvaceti letech se pokouší ve Zborovicích. Na tamní hasičsko-myslivecký ples proto v sobotu členové Sboru dobrovolných hasičů a Mysliveckého sdružení zvali stylovým pochodem.
"Chtěli bychom se zasloužit o to, aby byly zachovány tradice české myslivosti," informoval myslivec Radomír Spáčil.
V minulosti podle něj byly podobné pochody tradicí, která už nyní ale téměř ve všech obcích vymizela.
"I u nás ve Zborovicích se na ples kdysi pravidelně zvalo pochodem. Nejméně dvacet pět let už to ale nikdo nedělá," posteskl si Spáčil.
Zborovičtí myslivci a hasiči se ale rozhodli pěknou tradici nenechat zaniknout.
"Každý rok je tu ples, letos pochodem zveme podruhé. Snad ne naposledy," doufá další myslivec ze Zborovic Jaroslav Pršek.
Ochotných dobrovolníků je mezi zborovickými myslivci i hasiči dost. Asi dvacetičlenná skupinka vyrazila v deset hodin od obecního úřadu a Zborovice prošla křížem krážem.
Na pomoc si vzali lovecké psy, koňský povoz, myslivecké borlice i příruční sirénu. Ve stejnokrojích zpívali lidové písně a předčítali pozvánku složenou speciálně pro tuto příležitost.
"Pokud vím, jsme jediní v kroměřížském okrese, kteří tohle dělají. Chceme prostě lidi pozvat takříkajíc tradičně netradičně," doplnil za dobrovolné hasiče Jakub Derka.
Obyvatelé Zborovic nápad vítají, hasičsko-myslivecká družina se setkala s úspěchem. "Lidé se chytají, vyvolalo to dobrou odezvu. Souhlasí s tím také zástupci obce," vysvětlil další z dobrovolných hasičů Pavel Nosek.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.