Přihlásit

Radějovská obora se má přetřásat v Parlamentu (Hodonínský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Radějovská obora se bude přetřásat už i v Parlamentu. Tedy, pokud poslanci zvednou ruku pro to, aby byla jako nový bod zařazená na program schůze sněmovny. Ministr zemědělství Jakub Šebesta by pak měl vysvětlovat, jak je pro stát výhodná směna obory za pozemky soukromého majitele. Sociálně demokratický poslanec Ivan Ohlídal z Veselí nad Moravou se totiž domnívá, že výměna pozemků poškodila Českou republiku.
"Jsme přesvědčení, že tato směna byla pro Českou republiku maximálně nevýhodná. Že ministr Šebesta tím, že na ni přistoupil a odsouhlasil ji generálnímu řediteli Lesů ČR a vůbec celému vedení českých lesů, poškodil Českou republiku," uvedl Ivan Ohlídal. Ten hodlá oboru protlačit na program schůze právě dnes. "Návrh bude zřejmě schválen, protože můj první návrh minulé úterý podpořilo 114 poslanců napříč celým politickým spektrem. Vypadl ale kvůli obstrukcím ODS, které zdržely schůzi," vysvětlil Ohlídal. Ten očekává, že se kolem obory, již chtějí Lesy ČR směnit za pozemky bývalého majitele Hamé Babice a nájemce obory Leoše Novotného, otevře zajímavá rozprava. Ministerstvo zemědělství směnu odůvodňuje tím, že náklady na pěstební činnost v oboře jsou vysoké a stav lesa nepředpokládá vysoké tržby za dřevo. Díky pozemkům Novotného by se také měly scelit některé pozemky státu. Výměnu 1130 hektarů radějovské obory za 1390 hektarů lesů Novotného označili jihomoravský hejtman Michal Hašek i předseda Strany Zelených Ondřej Liška za skrytou privatizaci státního majetku. Podle nich by se stát neměl zbavovat chráněného území. Zabránit směně už však podle Ohlídala bude obtížné. Lesy ČR totiž 25. ledna podaly návrh na vklad do katastru nemovitostí a Katastrální úřad v Hodoníně hned na druhý den zahájil řízení. Směnnou smlouvu a zřízení věcného předkupního práva může katastr stihnout zapsat klidně i za pět dní. Ohlídal vidí ještě šanci v tom, jestli se podaří potvrdit zatím jen domněnku, že na některých pozemcích Leoše Novotného leží zástavní právo.
"To je nesmysl," reagoval na to Leoš Novotný. "Směnná smlouva mezi Lesy ČR a manžely Novotnými obsahuje pouze pozemky, na kterých nevázne žádné zástavní právo," informoval také mluvčí Lesů ČR Zbyněk Boublík. Když Parlament nepomůže, bude starosta obce Radějov, která vlastní v oboře pozemky a která chce směně zabránit, vycházet z prohlášení ombudsmana, že obora je od jedenatřicátého března nezákonná, či ze závěru ministerstva životního prostředí, že intenzivní chov zvěře v Chráněné krajinné oblasti je zakázaný.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.