Přihlásit

Armáda nahradí samopaly puškami od České zbrojovky (tn.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

"Česká zbrojovka vyhrála tendr na dodávku útočných zbraních pro armádu, jen těsně porazila belgickou firmu FN Herstal," řekl ministr obrany Marin Barták.

Zbrojovka dodá armádě pušky ČZ 805, která nahradí padesát let staré samopaly vz. 58.

Zbraně by měla zbrojovka dodat do konce roku. Teď se podle informací ministerstva budou muset dohodnout ještě další podmínky, které by mohly v krajních případech dodávky případně zbrzdit.

"Ten proces není zdaleka ukončen. Budeme dále jednat o znění smlouvy a dalších kritériích. To potrvá několik týdnů. Až poté můžeme považovat tento proces za dokončený," dodal ministr.

Zbraně za 1,5 miliardy korun
Armáda na nákup pušek, které mají postupně nahradit nyní používaný zastaralý typ, vyčlenila 1,5 miliardy korun.

Cílem projektu je pro bojové jednotky pozemních sil pořídit téměř 8 tisíc kusů automatických zbraní, asi 400 podvěsných granátometů, munici a doplňkové vybavení - zaměřovače, náhradní díly a soupravy nářadí pro zbrojíře.

Samopaly vz. 58 českým vojákům slouží již půl století a fakticky zůstávají jednou z nejstarších položek ve vybavení a výzbroji české armády. Přestože jde o zbraň na svou dobu bezesporu kvalitní a spolehlivou, je v současné době již zastaralá.

Zajímavé informace o ČZ 508 (zdroj. cz805.cz) : Nová zbraň se má vyznačovat možností jednoduchého přizpůsobení k použitému náboji, kdy je možno střílet náboje ráže 5.56x45 NATO - za použití zásobníků M16/M4, dále náboje ráže 7.62x54R - za použití zásobníku vlastní konstrukce a ještě náboj 7.62x39, také z nově zkonstruovaného zásobníku. Přestavba má proběhnout na základě konverzního kitu, dodávanému ke zbrani, kdy se vymění hlaveň a šachta zásobníku s úchytem.

Zbraň by se měla vyrábět ve třech verzích, ty se liší převážně délkou hlavně, kterou bude možno i v polních podmínkách jednoduše a rychle vyměnit a udělat si tak třeba z karabiny odstřelovačku.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.