Přihlásit

Zajíce jsme nestříleli, protože jich je málo (Mělnický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Na myslivecký ples ve všetatské sokolovně se návštěvníci těší, zvěřinová tombola totiž bývá opravdu bohatá.
"Máme v tombole asi sedmdesát kusů zvěře, převážně divoké kachny a bažanty, ale tanečníci mohou vyhrát třeba i divočáka, srnu nebo muflonku," vysvětluje Vais a dodává, že zajíce myslivci na mušce tentokrát neměli, zdálo se jim totiž, že se jejich stavy příliš snížily.
Myslivci ze Všetat a Přívor mají převážně polní honitbu. Z dvanácti set hektarů celkové plochy je pouze deset hektarů lesů, zbytek jsou louky a vodní plochy.
"Máme proto v honitbě především drobnou zvěř, což jsou zajíci, bažanti ale také srnčí," vypráví předseda myslivců a dodává, že občas honitbou projde také daňčí zvěř, tu ale myslivci nestřílejí, protože u nich nemá kmenové stavy, které jsou v lesních honitbách okolních sdružení. "Divočáky lončáky a selata střílíme celoročně," připomíná Vais.
Všetatští a přívorští nimrodi každý rok pořádají jarní a podzimní zkoušky mysliveckých psů. Vloni uspořádali výjimečně všestranné zkoušky pro ohaře.
"Naše myslivecké sdružení splňuje povinnost plynoucí ze zákona na počet obhospodařovaných hektarů dvěma ohaři, dvěma norníky a dvěma psy na dohledávku spárkaté zvěře. Máme i psy navíc," uvedl myslivec.
Letošní zima je podle Vaise extrémní, přikrmuje se více než v jiných letech. "Dokrmování je dost náročné, jak doprava krmiva ve vysokém sněhu, tak i jeho spotřeba," vysvětluje myslivec ze sdružení, kde má každý člen na starosti dvě až čtyři krmná místa, kterým se musí celou zimu věnovat.
Nimrodi dopravují krmné směsi k zásypům a ke krmelcům auty s pohonem všech kol nebo si vystačí se sáňkami. Navzájem si pomáhají a půjčují si traktor.
Myslivci už v zimě prokrmili více než tři tuny jadrného krmiva a velké množství krmiva objemového. "Máme myslivecká políčka, na kterých si vypěstujeme plodiny na zhruba tři čtvrtiny spotřeby, zbytek buď nakupujeme nebo si vypomáháme s místním zemědělským sdružením," říká předseda myslivců Jindřich Vais.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.