Přihlásit

Zvěř ničí práci ochranářů (Prostějovský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Paradox. Ochráncům přírody přidělávají problémy volně žijící zvířata. Na březích říčky Hloučely, jež protéká i Prostějovem, jim totiž přes tuto tuhou zimu zajíci a srny okousali většinu dříve pracně vysázených keřů a rostlin.
"Poškodili hodně z keřů, jež jsme tam vysázeli v posledních letech. Přestože jsme dřeviny proti okusu natírali speciálními přípravky," informoval prostějovský ochránce přírody Karel Pokorský, šéf projektu na obnovu lužního lesa v biokoridoru Hloučela.
Dodal, že okusu napomohl ve velké míře vandalismus. "Kmínky dřevin jsme se proti zubům hladových býložravců snažili chránit plastovými obaly. Nejspíš nějaká děcka, pobíhající kolem říčky, je ale před časem ukradla," vysvětlil Pokorský. Okusu podle jeho slov nepomohl ani zásyp, tedy krmení, které na břeh vzdálenější od města dávají myslivci. "Tato zima je z pohledu poškození dřevin zvěří nejhorší za posledních asi sedm let," konstatoval Pokorský. Jiří Procházka, jednatel Okresního mysliveckého spolku Prostějov, tvrdí: "Zvěř krmíme, jak to jen jde. Abychom se ale dostali k zasněženým krmelcům, musíme vyrážet pouze pěšky nebo pomocí silných traktorů. Jinak se k nim zkrátka nedostaneme. Letošní nezvykle tuhou zimu je přikrmování zvířat opravdu velmi náročné." On sám prý chodí do lesa s pytlem krmení přes rameno zhruba třikrát do týdne. Nestačí to. Zima je příliš tuhá a zvěř hodně vyhládlá. "Zajíci a srny teď sežerou každý výhonek. Pokud je někde půl tři čtrtě metru sněhu, dostanou se zajíci až na vrcholové výhonky smrčků a ožerou je. Třeba na Kosíři je to problém," popsal jeden z problémů Procházka. Ochráncům přírody na Hloučele teď nezbývá než čekat, které z okousaných dřevin znovu obrazí. "U těch stromů a keřů, jež okus přežijí, však bude trvat několik let, než budou úplně vitální a vzhledné," upozornil Karel Pokorský.
Odumřelé dřeviny pak na březích říčky nahradí ochránci jinými. "Velká škoda je, že zajícům a srnám nechutnají například akáty. Ty totiž na Hloučele likvidujeme jako nežádoucí a zvěř by nám v tom mohla pomoci," poznamenal ochránce přírody Pokorský.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.