Přihlásit

Zvěř na Všetatsku hladem netrpí, zásoby myslivců se ale tenčí (Mělnický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Zima. Všude jsou vysoké vrstvy sněhu, které přikrývají přirozenou potravu pro divou zvěř.
Myslivci ale své svěřence hladovět nenechají, vždyť si každý rok zásoby krmiva na zimu pečlivě připravují.
Na to, čím vším se krmelce a zásypy zásobují, jsem se vyrazil podívat s hospodářem mysliveckého sdružení Všetaty - Přívory Oldřichem Laubem.
Nasedli jsme do čtyřkolky od hyundae a vyrazili ke skladové hale u Přívor, kde mají tamní myslivci uloženo všechno krmivo, které během podzimu nastřádali.
Plníme dva pytle ječmenem, nakládáme je do auta a vyrážíme směr krmelec. Za Přívorami na polní cestě stojí favorit. Patří myslivci, který musel vzít pytle na záda a pokračovat ve vysokém sněhu se svými jezevčíky pěšky.
My ale jedeme dál. Zastavujeme na poli u plácku, kde je ještě vidět několik obilných zrnek. "Sem vysypeme první pytel a s druhým zajedeme ke krmelci," řekl mi Oldřich Laub.
Nasedáme a po pedesáti metrech zase vyskakujeme z auta s dalším ječmenem. Ten skončil na zemi pod přístřeškemvedle jesliček na seno.
"Ten ječmen je pro zajíce?" ptal jsem se zvědavě. "Dá se říct, že téměř pro všechnu zvěř, pochutná si na něm zajíc, srna i bažant," vysvětlil mi myslivec.
Zajícům i srnčí zvěři myslivci během zimy servírují také různé medikamenty. "U srnčího působí proti střevním parazitům a u zajíců proti chorobě, která negativně ovlivňuje vývin plodu," připomněl myslivec.
Každý ze všetatských a přívorských myslivců má na starost dva zásypy a několik lidí se stará o krmelce. Stravu zvěři vozí většinou jednou týdně. Krmivo ze skladů během letošní zimy mizí více než v předchozích slabých zimách. "Letos už nám krmivo pomalu dochází. Počítám, že zásoby vydrží do konce února, potom se snad už zlepší počasí," poznamenal Laub a dodal, že vedle ječmene se krmí také vojtěškou, krmnou řepou nebo letninou.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.