Přihlásit

Jak hodují prezidentští jeleni (Nedělní Blesk)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

"Letos zkrmíme v závislosti na počasí až 130 vagonů sena, zhruba 2000 metráků jádra - hlavně kukuřice a hrachu - a kolem tisícovky metráků bobu," říká ředitel Lesní správy Lány Jiří Janda. "K tomu připočtěte ročně dvacet vagonů mrkve a deset nebo dvanáct vagonů řepy plus letní pastvu, medicinální lizy a máte jídelníček naší zvěře hotový." Oboru spravuje kancelář prezidenta. Jak hodují prezidentští jeleni?
Obora přiléhá k Lánskému zámku, který slouží už od vzniku Československa hlavně jako ko letní sídlo prezidenta. Nyní je to Václav Klaus.
Seno obora nakupuje. "Kdybychom si seno dělali z našich luk, posekali nakupuje bychom na nich už jen to, co zvěř nespásla a co jí tedy nechutná. Ošidili bychom ji, proto seno bereme odjinud," řekl ředitel Jiří Janda.
"Pro zvěř je přirozenější brát seno ze země než z krmelců," vysvětlil Michal Štrunc, vedoucí střediska myslivosti v oboře. "Proto jim ho dáváme takto. Tím jsme vyloučili boj o potravu, zvěř se krmí vedle sebe a bez potyček o každé sousto."
Sotva jeleni zaslechnou motor traktoru, sbíhají se k němu a na pár chvil zapomenou na svůj strach z člověka. Jeleni, daňci i mufloni čekají všichni pohromadě na denní příděl potravy. Ani v zimě zvěř v Lánech mezi sebou o potravu nebojuje. Nemá proč.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.