Přihlásit

Stálá expozice v zámeckém muzeu zve na obrazy i zbraně (Havlíčkobrodský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Stálé expozice najdou návštěvníci v pěti hostinských pokojích a barokním sále. Kromě již zmíněné výstavy, kde se lidé seznámí s pohledy na město a jeho okolí na obrazech od různých výtvarníků, různých generací, stylů a technik, se mohou příchozí kochat pohledem na sbírku historických zbraní. Je umístěna v malém sále a jde o kolekci chladných a palných zbraní, jak vojenských tak loveckých, ze sbírek muzea.
Další expozicí je Obrazárna, kde najdou návštěvníci díla předního českého malíře a grafika Zdenka Rykra, Jindřicha Průchy, umělce neoddělitelně spjatého se Železnými horami, jednoho ze zakladatelů českého moderního umění, Jiřího Horníka, a plastiky Karla Opatrného, autora návrhu pomníku Ignáta Herrmanna v Chotěboři.
Dále si mohou prohlédnout sbírku sakrálního umění, městský salón 1. třetiny 20. století a expozici osobností Chotěboře. Zajímavá je i prohlídka barokního sálu. Je to největší prostor chotěbořského zámku, který sloužil k reprezentaci a rodinným oslavám majitelů. Za povšimnutí stojí také původní dřevěné táflování a vestavěný příborník. Kazetový strop pochází z přestavby zámku po požáru, k němuž došlo v roce 1927.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.