Přihlásit

Představí pytlácké pušky (Českobudějovický deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Šumavské skleněné housle, pytlácké pušky, lyže či masopustní masky. To a ještě mnohem více mohou od včerejška znovu spatřit návštěvníci Jihočeského muzea v Budějovicích. Začala zde totiž výstava Taková byla... s podtitulem Ohlédnutí za drsnou a krásnou Šumavou Karla Klostermanna. Jedná se o znovuotevřenou a obměněnou výstavu s tematikou Šumavy. Původní expozici navštívilo 65 247 lidí, nejvíce v historii muzea. Důvodů, proč se vrací, je však více.
"Muzeum čeká na podzim rekonstrukce, a proto jsme neměli možnost připravit úplně novou výstavu. Rozhodli jsme se tedy využít stávajících kulis a obohatit to o věci, které zatím lidé nemohli vidět," vysvětlila kunsthistorička Nora Jelínková. Tvůrci výstavy mimo jiné vyměnili téměř všechny skleněné exponáty. Nové jsou také šumavské pod malby. "Diváci musí být vnímavější. Kdo to jenom proběhne, uvidí stejné výrazné prvky a bude mu připadat, že tam není nic nového. To však není pravda," upozornil etnograf František Krejča.
Také proto budou nyní prohlídky komentované. Průvodci poukážou na novinky a zajímavosti. "Na původní výstavě byly komentované prohlídky pouze na vyžádání, ale měli jsme na ně mimořádně kladný ohlas," řekla za muzeum Yvona Majerová. K vidění je celá řada rarit, například pytlácké pušky. Ty jsou velmi vzácné, protože četníci je často ničili a zbavovali se jich i samotní pytláci.
Šumavským unikátem jsou umrlčí prkna. "Mrtvého před pohřbením ukládali na prkno všude, zvláštností Šumavy však bylo, že potom prkno vyzdobili a postavili je někde u cesty. Tam zůstalo, dokud se nerozpadlo," popsal Krejča. Ze stovek šumavských prken se proto dochovalo jen několik ojedinělých kusů.
Výstava potrvá do 30. června. Obohatí ji také celá řada doprovodných akcí. Návštěvníci se mohou těšit například na besedy, přednášky, čtení knih Karla Klostermanna a šumavských pověstí, ukázky starých řemesel nebo veletrh turistiky, který představí zajíma vám í stana Šumavě. Všechny tyto akce budou zdarma v rámci výstavy. Aktuální informace o termínu jejich konání naleznou zájemci na webových stránkách a ve vitrínách muzea.

Taková byla...
Znovuotevřená a obměněná výstava s tematikou Šumavy v Jihočeském muzeu. Zachycuje život obyvatel Šumavy v období od 50. let 19. století do 30. let 20. století.
Vstupné: plné 40 korun, zlevněné 20 korun.
Otevírací doba: denně kromě pondělí 9 - 17 hodin.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.