Přihlásit

Ohryzané stromy: lesníci se škod nebojí (Prostějovký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Větve a kmínky ovocných stromků v okolí silnic svítí nažloutlou barvou. Tmavou kůru z nich okousala hladová zvěř. Dokonce i ochránci přírody si stýskají, že jim zajíci a srny na březích říčky Hlučely poničili většinu pracně vysázených dřevin. Lesníci se ale větších škod napáchaných býložravci v porostech mladých stromků neobávají.
"Na Prostějovsku a Konicku nám zvířata způsobí svými okusy škody ve výši kolem padesáti tisíc ročně. Tato částka se v průběhu let nijak významně nemění," prohlásil Zbyněk Boublík, tiskový mluvčí společnosti Lesy České republiky, která v prostějovském okrese vlastní dvaašedesát kilometrů čtverečních zelené plochy.
Podotkl přitom, že škody způsobené okusy během letošní zimy bude znát nejdříve v srpnu. "Proti okusu chráníme především listnaté stromy a jedle. Ty jsou totiž zuby zvěře ohroženy nejvíce," zmínil se mluvčí Boublík s tím, že poničené dřeviny zaplatí majitelé honiteb, tedy povětšinou myslivecké spolky. Pavel Indra, šéf krajského ředitelství Lesů České republiky v Šumperku, popsal, jak lesníci odrazují zvěř od okusování. "Nejčastěji používáme postřiky a nátěry obsahující abraziva. Ty zvěři, pokud se pustí do takto ošetřených dřevin, skřípou mezi zuby, což jí vadí," konstatoval s tím, že někdy používají k ochraně porostů i oplocení. "Plůtky chráníme tu a tam i jednotlivé dřeviny," poznamenal Pavel Indra.
I prostějovští ochránci přírody zkoušeli v biokoridoru Hloučela ochránit jednotlivé kmínky vysázených olší a jasanů. Použili k tomu plastové obaly. Někdo, nejspíš děti, je ale ukradl. "Musíme počkat do jara a doufat, že co nejvíce okousaných stromů obrazí. Uhynulé dřeviny pak nahradíme," konstatoval Karel Pokorský, který má projekt osázení lesoparku Hloučela na starosti.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.