Přihlásit

Myslivci: Zvěř je vyčerpaná (Zlínský deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

"Nedávno jsem našel mrtvé loňské srnče. Sice mělo paradoxně plný žaludek, ale vše byla zmrzlá potrava. Takovou nemohou strávit. Proto jim dáváme oves, který obsahuje hodně vlákniny," sdělil myslivecký hospodář z Bratřejova Jaroslav Kovář. Dodal, že srnčí zvěř trpí nejvíce, protože velice rychle spotřebovává vlastní tukové zásoby.
Podle Kováře je na letošní zimě velmi nepříjemný i mokrý těžký sníh pokrytý ledovou krustou.
"Vyplašené zvěři se zabořují běhy do ledu a při vytahování si je často poraní. Naštěstí už to trochu povolilo," podotkl. Myslivci se shodují, že zvěř se kvůli tomu raději zdržuje ve vysokých travnatých porostech, kde není sníh tak těžký a zledovatělý a riziko poranění je menší.
Letošní počasí však nedělá starosti jen myslivcům. Například u sněhem obtěžkaných větví hrozí nebezpečí lámání.
"Jedná se zejména o vyšší oblasti, v těch nižších je situace mírnější," řekl ředitel krajského ředitelství Martin Pavlíček. Lesníci proto varují občany, aby se pokud možno takovým místům vyhýbali. "Není to rozumné, může zde dojít k úrazu," varoval.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.