Přihlásit

Tato zima je taková, jaká by měla být (Týdeník Karvinsko)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

"Zima, jako je tato, je ideální. Přirozenou cestou se totiž vytřídí slabé a nemocné kusy a přežijí jen zdravá a silná zvířata. Při mírných zimách přežijí i slabší jedinci, selekce už není tak dobrá," řekl jednatel Okresního mysliveckého spolku Karviná Jaroslav Sajbot. "V letošní zimě ale v našem revíru zatím nebylo nalezeno ani jediné uhynulé zvíře," dodal.
Aby ale přežili silní a zdraví, je potřeba i tato zvířata během zimy přikrmovat. Celkem 22 karvinských myslivců má rozdělený rajon, krmelce pro vysokou zvěř a zásypy pro bažanty a každý se stará o několik svých. Do krmelců dodávají seno a kaštany a další krmivo. "Na začátku zimy vždy dáváme do krmelců oves, aby zvěř mohla nabrat na zimu tukové zásoby. Později během zimy tam dáváme kvalitní seno. A kaštan - při jejich sběru nám hodně pomáhají školy a děti, které sbírají. To, co přinesou, se dá počítat na tuny," doplnil Sajbot. Dětmi sesbírané kaštany myslivci nikde neskladují, aby neplesnivěly. Pytle rovnou rozvezou k jednotlivým krmelcům, kde je v tenké vrstvě rozprostřou okolo. "Zvěř si je pod sněhem sama najde a vyhrabe. Zrovna tak jako si vyhrabe listy z ostružin a malin, kterých byla letos bohatá úroda," upozornil Sajbot. Ke krmivu přidávají myslivci i sůl s vitamíny a léčivými přípravky.
Jako klidnější hodnotí myslivci toto zimní období z hlediska rušení lidmi. "Vzhledem ke sněhu ubylo těch, kdo po lesích jezdí na čtyřkolkách. Jezdí sice sněžné skútry, ale jezdci na nich se mnohem více drží u silnic, tam, kde skútr mohou vyložit a zase naložit na auto. Ti zase tolik neruší zvěr. Kvůli klidu hodně spolupracujeme i s městskou policií, která nám pomáhá. A protože je klid, většinou, když jdu ke krmelcům, tak také nějaká zvířata potkám. To by se nestalo, kdyby byla rušena," dodal jednatel myslivců.
Myslivců, sdružených v okresním spolku pod hlavičkami 24 menších sdružení, je v okrese zhruba 500. "Další jsou, pokud vím, ve spolcích, které nejsou zaregistrovány v okresním společenství," dodal Sajbot. Stovky myslivců mají větší šanci dostat se ke všem krmelcům a zásypům a v zimním období pomoci hladovým lesním tvorům.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.