Přihlásit

Ptáci hynou. Kvůli sněhu (Slovácko)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

V ruce starý chleba nebo rohlík, teplé oblečení a touha nabídnout pomocnou ruku. Pan Mojmír z Hodonína krmí vyhladovělé ptáky téměř každý druhý den.
"Dělám to rád. Zima je dlouhá. Když jim nasypu, po chvíli se slétnou a všechno vyzobou," řekl s tím, že si celé jméno přeje ponechat v anonymitě. Odborníci nad jeho chováním uznale pokyvují hlavou. Krmit je třeba. Ptáci jsou po dlouhých a tuhých zimních měsících vyhladovělí. S vděkem přijmou doslova každou kůrku a semínko.
"Nejlepší je slunečnice nebo řepka. Vhodná je rovněž nastrouhaná zelenina, jako je mrkev," radí Jiří Ingr z hodonínské zoo. Zároveň ale upozorňuje, aby lidé snahu přilepšit ptákům nepřeháněli. "Je důležité, aby nezpohodlněli. Dobré je poté krmiva postupně ubírat."
Ještě hůř než zpěvní ptáci ve městech jsou na tom dravci. Trvalé přísuny sněhu, které zakrývají promrzlou zem, jim brání, aby si obstarali potravu. "Padají hlady. Po desítkách," zdůraznil předseda myslivců v okrese Radovan Mančík. "Dravce krmit nedovedeme. Maso nemáme. Kolegové pouze sbírají mrtvá zvířata u silnice a rozváží je do honitby," pokračoval.
Jak říká, k úhynu už došlo v mnoha případech. Týkají se hlavně káňat, která jsou v hodonínském okrese ve velké míře. Trpí i sovy a poštolky.
"Chytají hlavně hraboše. Pod sněhem si je ale nemají jak obstarat," řekl Jiří Ingr. "Lidi nám je pak do zoo nosí zesláblé, protože si nemají kde myši pochytat."
Také ostatní zvěři už jako by začínal docházet dech. Zásoby jsou pryč. Myslivci ji proto houfně vyráží dokrmovat.
"Na tohle jsme připravení. Když nám náhodou krmivo dojde, není problém ho od zemědělských družstev nakoupit," řekl Mančík, jenž se po třech letech opět obává o stav vysazených stromků. V roce 2007 třeba zajíci v zoufalství okousali čtyři sta meruněk.
"Snažíme se tomu předcházet. Pro zajíce a srny ořezáváme topolové větve," uvedl předseda. Podle jeho slov zvěř už oteplení vyloženě potřebuje. "Je za pět minut dvanáct," upozornil.
Meteorologové však přinášejí zcela opačné zprávy. Únor má být teplotně podprůměrný.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.