Přihlásit

České sokolnictví kandiduje na zařazení na seznam UNESCO (ceskenoviny.cz)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Na seznamu nehmotného dědictví již figurují desítky jevů z celého světa. Českou republiku zastupuje pouze tanec mladíků odvedených na vojnu nazývaný slovácký verbuňk. Slovenským zástupcem je hudební nástroj fujara. Dalšími českými kandidáty o zařazení na listinu jsou tradiční masopustní masky z Hlinecka a jízdy králů na Slovácku. Všechny tyto památky od loňska figurují na tuzemském seznamu nemateriálních statků tradiční a lidové kultury.
Jak řekl ČTK mluvčí ministerstva kultury Jan Cieslar, o zařazení českého sokolnictví na seznam by se mělo rozhodnout v polovině roku 2011. Na seznamu podle Cieslara již figuruje například sokolnictví arabské.
Sokolnictví vzniklo před několika tisíci lety v Asii, největšího rozkvětu dosáhlo ve středověku. Tehdy zaznamenala nejvýraznější rozmach i domácí tradice sokolnictví, jejíž počátky spadají do doby Velkomoravské říše. Zájem o tento způsob lovu začal upadat po vynalezení palných zbraní.

 

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.