Přihlásit

Slavnosti sněženek po jihlavsku: myslivci vedou válku o honitbu (Sedmička)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Příběh jako stvořený pro pero Bohumila Hrabala se v těchto dnech odehrává mezi dvěma mysliveckými spolky na Jihlavsku. Nezapomenutelný spor nad zastřeleným kancem ve filmu Slavnosti sněženek jako by znovu ožíval. Jenže realita příběhu z Vysočiny je o něco drsnější a do Hrabalovy romantiky z chatové oblasti v Kersku nedaleko Prahy má daleko. Jádrem sporu mezi dvěma znesvářenými tábory myslivců z Jezdovic není jedno divoké prase, ale rovnou celá honitba poblíž Jihlavy o rozloze 1547 hektarů, kde žijí stovky zvířat.

Udali kolegu pro pytláctví. Ten se pomstil
"Zcela jistě jde o atraktivní honitbu, kde myslivci každým rokem zastřelí na dvacet pět kusů srnčího a na čtyřicet kusů černé zvěře," naznačil důvody sporu Milan Slavinger z odboru životního prostředí jihlavského magistrátu.
Celý příběh začal poměrně nevinně. Nimrodi z Mysliveckého sdružení Jezdovice-Kostelec mezi sebou v loňském roce objevili kolegu, který podle jejich názoru v revíru tři roky pytlačil.
"Panu Pňačkovi jsme proto na rok zakázali lovit a pak jsme ho z našeho sdružení vyloučili," vzpomíná bývalý hospodář Jiří Nevrkla.
Jenže vyloučený myslivec dlouho neotálel a založil si vlastní spolek. Ten pak svým sokům připravil nepříjemné překvapení.
Přestože myslivci z Jezdovic měli s honebním společenstvem uzavřenou nájemní smlouvu, která jim zaručovala, že mohou v honitbě hospodařit až do roku 2013, v září loňského roku dostali výpověď. A všechno bylo rázem jinak.
"Je to celé spiknutí pana Pňačka, který se nám pomstil za to, že jsme ho vyloučili," je přesvědčen Jiří Nevrkla. Proto také s dalšími myslivci podal 22. prosince žalobu, ve které se domáhá, aby soud rozhodl, že výpověď je neplatná.
"S výpovědí souhlasila drtivá většina vlastníků pozemků v honitbě," obhajuje sporný krok Martin Pňaček.
Ten se svými kolegy na nic nečekal, a přestože soud dodnes o žalobě nerozhodl, uzavřel s honebním společenstvem novou smlouvu o pronájmu honitby OE tentokrát pro své sdružení.
Nevrkla a spol. tak museli postupně revír vyklidit, i když se jim moc nechtělo, protože měli o zvěř dobře postaráno. Kontrovali tím, že na Pňačka podali trestní oznámení pro pytláctví. Obvinili ho, že od roku 2006 do ledna 2009 lovil zvěř v době hájení a bez povolení. "Případ jsme kvalifi kovali jako přestupek a předali ho správnímu oddělení jihlavského magistrátu," řekla jihlavská policejní mluvčí Jana Kroutilová.

Soud odmítl nátlak. Bude řešit dvě žaloby
Jenže úředníci zjistili, že některé případy jsou promlčené a na ty, které nebyly, neměli dostatek důkazů. Chyběla například fotodokumentace ulovené zvěře. Úředníci tedy vše vyhodnotili jako tvrzení proti tvrzení a případ dál neřešili.
Na začátku roku do celého příběhu vstoupili pracovníci magistrátu znovu. Bývalé nájemníky vyzvali, aby jim odevzdali průkazy myslivecké stráže a hospodáře. Ti poslechli, a tím pádem definitivně ztratili možnost na honitbě dál hospodařit. Průkazy místo nich dostal Martin Pňaček a spol.
"Nedalo se nic dělat, protože měli novou nájemní smlouvu. Pokud soud rozhodne, že je neplatná, budeme to řešit," vysvětlil Milan Slavinger z magistrátu. Kuriózní případ tak bude muset rozlousknout soud. Mezi myslivci ale panuje napjatá atmosféra. Mají strach jeden z druhého a bojí se chodit po lese se zbraní.
"To víte, vztahy jsou rozvášněné a může se stát cokoli," naznačil Martin Pňaček. Proto jeho spolek požádal soud o vydání předběžného opatření, které by jejich konkurentům nařídilo vyklidit honitbu. Jinak prý hrozí nebezpečí, že může mezi myslivci dojít k ozbrojenému střetu.
"Tohle je nátlak, kterému nemohou podlehnout. Návrh jsem zamítla z procesních důvodů," řekla Sedmičce soudkyně Martina Chlupáčková.
Jihlavský soud má na stole v této kauze dvě žaloby. Těžko předjímat, jak dlouho bude spor trvat, ale všichni doufají, že se případ vyřeší dřív než podobná kauza na Žďársku. Tehdy se pře táhla asi čtyři roky. Během té doby nemohli myslivci v revíru lovit, a zvěř se přemnožila natolik, že to dělalo problémy zemědělcům, kterým zvěř nadmíru spásala jejich úrodu.

 

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.