Přihlásit

Veterináři: Očkování proti vzteklině je povinné (Slovácký deník)

  • Kategorie: Zpravy z oboru myslivost

Někteří páníčkové dokonce zvolili pro své psy kombinované sérum proti psince, leptospiróze, chřipce, zánětu jater a hrtanu anebo proti průjmu. "Vakcinace je ze zákona o veterinární péči povinná pro každého majitele psa staršího šesti měsíců," zdůraznil ředitel Krajské veterinární správy (KVS) pro Zlínský kraj František Mahdalík.
První očkování proti vzteklině se podle něj provádí u štěňat v šesti měsících věku, přeočkování pak v jednom roce života psa a poté pravidelně každý rok. Při cestě se štěnětem do zahraničí je možné první očkování provést již ve třech měsících věku štěněte.
"Migrace psů je přece dost velká. Převážejí se od nás do zahraničí, kde se pes může vzteklinou nakazit. Ze zahraničí zase putují psi k nám. Protože se psi pohybují většinou ve společnosti lidí, může hrozit nebezpečí pokousání nemocným psem, který nebyl proti vzteklině naočkován," okomentoval situaci Mahdalík. Také podle veterinárního lékaře Jiřího Chrastiny, který v sobotu ve zmíněných obcích psům vakcínu proti vzteklině vpíchnul, by neměli majitelé pejsků očkování podceňovat. Každé vpravení vakcíny do těla psa bylo zaznamenáno do jeho očkovacího průkazu.
"Majitelé čtyřnohých miláčků jsou v posledních letech uvědomělí. Většina z nich si je nechává každým rokem proti nebezpečné vzteklině očkovat," potvrdil Chrastina.
Podle vyjádření ředitele KVS Mahdalíka byl poslední případ vztekliny u lišky zaznamenán na Uherskohradišťsku v únoru roku 2000. "Liška byla zastřelena na Osvětimansku. V devadesátých letech minulého století byla dokonce na Vsetínsku zjištěna vzteklina u srny. Přenašečem nemoci mohou být i toulavé kočky," upozornil ředitel.
Jak dále potvrdil, orální vakcinace u lišek se letos ve Zlínském kraji provádět nebude. Z důvodu ochrany zdraví lidí bude ale pokračovat monitoring vztekliny u dvou set šedesáti zastřelených lišek. "Liška je totiž hlavním přenašečem vztekliny na další volně žijící zvířata," dodal Mahdalík.

Diskuse na serveru SvetMyslivosti.cz zůstává přístupná pro všechny čtenáře. Pro vkládání příspěvků je nutná registrace pomocí e-mailu. Pravidla diskusí na SvetMyslivosti.cz (Kodex diskutujícího) a stručný návod jak se registrovat naleznete zde.